Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 15 maj 2017 13:38

Moped farligaste fordonet för unga

Foto: BIM

Mopeder är det trafikslag som skadar flest tonåringar i sverige. 

Det visar sjukhusstatistik som försäkringsbolaget if har analyserat.

Att ha moped innebär frihet för många tonåringar i Sverige. Men olycksstatistiken är dyster. Den visar att fler barn i åldern 14-17 skadas i mopedolyckor än i något av de andra trafikslagen.
– Den stora överrepresentationen av mopedåkare bland de som skadas i trafiken visar hur farlig mopeden är för den som är ung. Det handlar om höga farter och många klarar inte av att göra rätt bedömningar i trafiken, säger Iréne Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsexpert vid If.
Nära 60 procent av mopedolyckorna är singelolyckor. Därefter kommer moped i kollision med motorfordon, med drygt 30 procent av olyckorna.
– De svåraste skadorna sker på huvud, medan de vanligaste är ben- och armskador, säger Irene Isaksson-Hellman.

Häften av de omkomna saknade hjälm


Huvudskador är också den vanligaste dödsorsaken på moped, ofta till följd av slarv med hjälm. Den officiella rapporten ”Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2016” från Trafikverket visar att 120 mopedister omkom under åren 2004–2016 och att cirka 50 procent av dessa saknade hjälm eller hade tappat hjälmen vid olyckstillfället.
– Det visar hur viktig hjälmen är. Som mopedist är man extremt utsatt i trafiken och hjälmen kan innebära skillnad mellan liv och död, säger Irene Isaksson-Hellman.

Föräldrar känner till trimmade mopeder


En tidigare undersökning från If visar att fyra av tio mopedister i åldern 12 till 18 år kör en trimmad moped. Och i åtta av tio fall vet föräldrarna om det. En EU-moped, som får gå i 45 km/h, kan trimmad komma upp i hastigheter av 90 km/h.
– I praktiken kör de här barnen på trimmad moppe omkring på motorcykel utan körkort. Kombinationen hög fart och ungdom är livsfarlig. Föräldrarna måste inse vilka stora risker de utsätter sina barn för när inte ingriper, säger Irene Isaksson-Hellman.
År 2016 omkom åtta personer i mopedolyckor i Sverige.

BILDER: Spana in Motochimp – världens gulligaste moppe!