Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 10 jul 2018 12:28

Ministern vill ha krav på laddstolpar vid nya bostäder

Bilden är tagen i Norge, där elbilarna är vanligare än i Sverige.

Bilden är tagen i Norge, där elbilarna är vanligare än i Sverige.

1/2

Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Bostads- och digitalisteringsminister Peter Eriksson (MP).

Bostads- och digitalisteringsminister Peter Eriksson (MP).

2/2

Foto: Fredrik Hjerling

Vid nybyggnation av parkeringsplatser måste det anläggas laddstolpar för elbilar. Det blir konsekvensen av ett uppdrag som regeringen kommer att lämna till Boverket.

– Det är ett bra förslag för att få fram en infrastruktur för elfordon, säger Peter Eriksson, bostads- och digitalisteringsminister (MP).

Den här veckan genomförs ett direktiv från EU som berör laddinfrastrukturen för elbilar. Det handlar bland annat om att det måste byggas en laddstolpe per 10 nybyggda kommersiella parkeringsplatser. Vid bostäder måste det byggas en laddstolpe per 20 parkeringsplatser.

– De här EU-direktiven är väldigt allmänt skrivna, så vi kommer att behöva konkretisera det och utarbeta ett förslag för Sverige. Det kommer vi att ge i uppdrag till Boverket under de närmaste ett och ett halvt åren. Det är ett bra sätt att få fram en infrastruktur för elfordon, säger Peter Eriksson.

LÄS MER: MP bara femte bästa parti för elbilar

Ställer om fordonsflottan med ny skatt

I Storbritannien är ett förslag på gång från landets regering att bostadsbyggande och uppförande av gatubelysning inte ska få ske om det inte samtidigt installeras laddare för elfordon på samma plats. 

Exakt hur det svenska förslaget kommer att utformas återstår att se, men det är tydligt att regeringen vill fortsätta omställningen av fordonsflottan. För lite mer än en vecka sedan trädde den nya fordonsskatten (bonus malus) i kraft. Den innebär att nya elbilar blir upp till 60 000 kronor billigare att köpa samtidigt som smutsiga bensin- och dieselbilar får en rejäl straffskatt.

LÄS MER: Dieselförbud och fordonsskatt – så vill partierna göra med din bil