Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många poliskontroller på svenska vägarna just nu

Många nykterhetskontroller på svenska vägarna just nu.
Foto: LASSE SVENSSON
Polisens ”blåsometer”.
Foto: FREDRIK SANDBERG

Nu blir det till att blåsa på vägarna. 3-9 juni har polisen nationell trafikvecka och det är fokus på nykterhet.

– Den som kör onykter utsätter sig själv och andra för stor fara, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Nollvisionen innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i den svenska trafiken – och det är även ett mål som polisen arbetar aktivt för att nå.

Ett led i det arbetet är den nationella trafikveckan just nu, 3-9 juni. Fokus är nykterhet vilket alltså innebär extra många blåskontroller på vägarna i vårt avlånga land.

– När alkohol eller droger är inblandade mångfaldigas risken för en allvarlig eller dödlig trafikolycka, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. Den som kör onykter utsätter sig själv och andra för stor fara!

https://www.facebook.com/polisen/posts/2388943394500468

75. Det är antalet människor som omkom i alkohol- och/eller drogrelaterade olyckor under 2018.

– I de allra flesta fall är det den omkomna trafikanten själv som varit alkohol-eller drogpåverkad. Det gäller även gående och cyklister, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Nykterhetskontrollerna genomförs med hjälp av utandningsprov när det gäller alkohol. Misstänkta drograttfyllerister medtas för urin- och blodprov.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Nykter trafik är en betydande grundbult i Nollvisionsarbetet och därför mycket prioriterad.

Om polisen stoppar en berusad bilförare blir det inte bara böter – föraren erbjuds även vårdhjälp. Det ingår i metoden som kallas SMADIT, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, ett samarbete mellan olika myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister. Tanken är att dessa ska få erbjudande om ett samtal med vården inom 24 timmar.

LÄS ÄVEN: Låt inte spädbarnet sova kvar i bilbarnstolen – kan dö 

Annons: