Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 13 dec 2019 09:23

Många poliskontroller på svenska vägarna i helgen

Bered dig på att få blåsa om du kör bil i helgen.

Bered dig på att få blåsa om du kör bil i helgen.

1/2

Foto: LASSE SVENSSON

2/2

Foto: KARL HENRIK EDLUND

Tomtefester, julbord och glöggmingel. Därför är polisen ute och har extra fokus på nykterhet i trafiken den här veckan.

Men varför varnar polisen så här?

– Vi vill stoppa onyktra personer redan innan de sätter sig bakom ratten, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Vi ska alla hinna med mycket före julafton. Jobba så vi kanske hinner vara lite lediga, handla julklappar, umgås med kollegerna på ett julmingel, städa, packa, jobba och så vidare.

Det är det där julminglet mitt i allt som ställer till det för en del. (Kan naturligtvis även vara julbord eller julfest.) Serveras det alkohol är det tyvärr en del som dricker trots att de ska köra bil efteråt.

– Årligen omkommer fler än 250 människor i trafiken i Sverige. Vid ungefär en tredjedel av dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polismyndigheten.

https://www.facebook.com/polisen/photos/a.449422448452582/2768764406518363/?type=3&theater

Och det är därför polisen den här veckan fokuserar extra på nykterhet i trafiken, i samarbete med Transportstyrelsen och Trafikverket.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken. Var 500:e bil har en alkoholpåverkad förare bakom ratten. Därmed mångfaldigas risken för en dödsolycka både för dem själva och för andra trafikanter, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. 

LÄS MER:
10 bästa bilköpen i vinter – modellerna som klarar svenskt klimat 

Insatsveckan under vecka 50 har som mål att höja kunskapen om faran med alkohol och droger i samband med bilkörning.

– Alkohol är en av de största trafikfarorna i dag. När vi återkallar körkort för personer som kört alkoholpåverkade är det en trafiksäkerhetshöjande åtgärd. I fjol återkallade vi 5 746 körkort på grund av rattfylleri och drograttfylleri, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.

Varje gång det skrivs om polisens olika sorters kontroller så reagerar en del läsare och undrar varför polisen berättar om att de befinner sig ute på vägarna.

– Det är helt enkelt så att vi vill stoppa onyktra personer redan innan de sätter sig bakom ratten. Målet är inte att lagföra så många som möjligt, utan att genom synliga kontroller förebygga brott och minimera antalet onyktra förare på våra vägar, säger Ursula Edström.