Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 7 mar 2018 13:29

Man klickade bort mammas samtal när han körde – åtalas

Personen på bilden har inget med händelsen att göra.

Personen på bilden har inget med händelsen att göra.

Foto: / SHUTTERSTOCK

En 27-årig man från Eskilstuna blev uppringd av sin mamma när han körde. Han svarade inte utan klickade bort samtalet, men det räcker för att bryta mot lagen som säger att man inte får hålla i en mobiltelefon och köra samtidigt.

Den första februari i år blev det olagligt att hålla i en mobiltelefon och köra samtidigt. Brottet man i så fall kan dömas för är brott mot trafikförordningen. Det här var Eskilstuna-Kuriren först med att uppmärksamma. 

En av de första som kommer att åtalas för detta är en 27-årig man från Eskilstuna. När mamma ringde klickade han bort samtalet, men det här sågs av polis på plats. Mannen erkänner att han hållit i telefonen i ett par sekunder för att klicka bort samtalet. Polisen  som såg honom säger att mannen tittade på mobilen i fyra eller fem sekunder.

LÄS MER: Totalförbud för mobil bakom ratten – ny lag 1 februari

Trafikbrott brukar inte gå till åtal

Normalt skulle den här typen av trafikbrott bara ge böter och inte gå till åtal. Men eftersom lagen är helt ny finns inga prejudicerande domar som fastställer hur mycket en person som kör och håller i en mobiltelefon samtidigt ska böta. Det innebär att fallen måste tas upp i domstol för att bötesbeloppet ska fastställas.

– Jag tycker att den nya lagen är bra, men jag skulle önska att polisen enkelt kunde dela ut en ordningsbot på plats. Omvägen via en åklagare med rapportering och anmälan tar mycket extra tid för polisen, säger Magnus Forslund, gruppchef för trafikenheten vid polisen i Eskilstuna/Strängnäs till Eskilstuna-Kuriren.