Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 1 aug 2018 16:33

Man gripen för obscen svensk nummerskylt

Polisen stoppade bilen på motorvägen...

Polisen stoppade bilen på motorvägen...

1/3

Foto: Razvan Stefanescu

... och plockade ner skylten.

... och plockade ner skylten.

2/3

Foto: Razvan Stefanescu

Razvan Stefanescu

Razvan Stefanescu

3/3

Foto: Privat

Razvan var på semester i Rumänien med sin svenskregistrerade bil när polisen grep honom. Anledningen? Registreringsskylten. 

På den står 'Muie PSD'. PSD är förkortningen på regeringspartiet i Rumänien och muie kan ha flera betydelser beroende på hur det tolkas. En betydelse är ungefär ”sug av mig”, en annan är ungefär ”lögnare” eller ”snackar skit”. 

– Om vi visste vad vi vet i dag när vi tog beslut om skylten hade den inte godkänts, säger Anna Bengtsson, presstalesperson på Transportstyrelsen.

Razvan Stefanescu kommer från Rumänien men bor sedan tre år i Sverige och arbetar som budbilsförare. I maj bestämde han sig för att skaffa en ny registreringsskylt till sin Audi, med texten Muie PSD. Det är lätt att tolka det som en känga till det socialdemokratiska regeringspartiet PSD, som haft stora problem med korruption. Men så är det inte, enligt Razvan själv.

– Det kan uppfattas som stötande men när man tittar i ordboken kan det också betyda andra saker. Om jag menade något illa hade jag inte tagit med bilen till Rumänien. Jag valde bokstäver från vänners namn, säger Razvan med ett skratt.

Men så kul tyckte inte polisen i Rumänien att det var. Först släpptes Razvan in i landet och genom tullen med sin bil utan problem. Men i tisdags, två veckor efter han kom till Rumänien, blev han stoppad.

– Jag var på väg med min son till semester vid Svarta havet, vi hade hotell bokat och allting. Men polisen åker ikapp oss, stoppar bilen, tar bort registreringsskylten och för med oss till polisstationen, berättar Razvan.

LÄS MER: Här är regskyltarna som inte fick godkänt

”Polisen i Rumänien missbrukar sin makt”

Razvan och hans son får vänta på polisstationen i tre timmar, och polisen tar hans körkort. De påstod att han bröt mot lagen med registreringsskylten, med Razvan hävdar att så inte är fallet.

– Jag bad om att i alla fall få lämna min son till någon som kunde ta hand om honom, så att han inte skulle behöva sitta fast på polisstationen i tre timmar. Men det fick jag inte, säger Razvan.

Till slut släpptes de, men utan körkort. När Allt om Bilar på onsdagseftermiddagen pratar med Razvan är han på väg till polisen för att få tillbaka sitt körkort.

– Jag tror jag får tillbaka det, polisen har missbrukat sin makt. De vet inte vad de ska svara när jag försöker argumentera med dem, de försöker slingra sig men inser att de gjort ett misstag, säger Razvan.

LÄS MER: Dubai testar digitala registreringsskyltar

Transportstyrelsen ångrar sitt beslut

I Sverige är det Transportstyrelsen som bestämmer vad som får och inte får stå på personliga registreringsskyltar. I maj godkände de Razvans skylt.

– Vi gör våra sedvanliga kontroller där vi kollar upp vad vi kan, googlar och allt möjligt, och stämmer av det mot de kriterier som finns, säger Anna Bengtsson.

Myndigheten hittade inte någon anledning att ge avslag, och skylten godkändes. 

– Vi gjorde bedömningen utifrån den kunskap vi hade då. Vi hade ingen anledning att tro att det är något annat än en bokstavskombination. Vi kan inte veta vad alla ord betyder på alla olika språk, säger Anna Bengtsson.

Men efter att bilen börjat rulla på gatorna fick Transportstyrelsen in klagomål från rumänska privatpersoner som sett den.

– Vi fick in tips från privatpersoner. Om vi visste vad vi vet i dag när vi tog beslut om skylten hade den inte godkänts, säger Anna Bengtsson

Nu har Transportstyrelsen beslutat att dra tillbaka godkännandet för registreringsskylten, ett beslut som träder i kraft i dag.

Razvan filmade när polisen plockade ner skylten, och lade upp det på Facebook med en text som betyder ungefär ”Maktmissbruk eller maktmissbruk?”. Filmen har i skrivande stund fått över 22 000 delningar.

https://www.facebook.com/100010457432495/videos/674921486199760/?id=100010457432495&fref=nf

LÄS MER: Nu kommer de nya registreringsskyltarna