Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 28 maj 2018 13:19

Man döms till fängelse – drev illegal bilskola

Arkivbild. Bilen har inget med händelsen att göra.

Arkivbild. Bilen har inget med händelsen att göra.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

I åtta år bedrev han trafikskoleverksamhet på flera orter i Västsverige utan att bokföra inkomster. Nu döms mannen, som är i 50-årsåldern, till ett år och sex månaders fängelse för bland annat för grovt bokföringsbrott av Värmlands tingsrätt.

– Målet är unikt. Det är första gången som en illegal trafikskoleverksamhet prövas som ekonomisk brottslighet, säger åklagare Eva Grandestedt till TT.

Den åtalade mannen har utan tillstånd drivit trafikskola på flera orter i Västsverige. Enligt lagen krävs tillstånd från Transportstyrelsen, något som mannen saknat. Trots att han fällts både i tingsrätten och i hovrätten för att han saknar tillstånd har han fortsatt verksamheten.

LÄS MER: Nu har 36 305 bilar körförbud – få ägare vet att de drabbats 

Razzia hos mannen

I april 2016 gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia hos mannen och han åtalades med hänvisning till verksamhetens inkomster. Mannen har under minst sex år låtit bli att betala in skatter och avgifter och han saknar helt bokföring för verksamheten. Åklagaren bedömer att det handlar om inkomster på flera miljoner kronor som inte har redovisats.

Tingsrätten fäller mannen för både grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott. Rätten meddelar dessutom näringsförbud i fem år och beslagtar en av hans bilar. Åklagaren hade yrkat på minst tre års fängelse och fick inte medhåll på alla punkter. Men hon är ändå nöjd.

– I de principiella delarna är vi på samma bana, på det sättet är jag nöjd. Det han har ägnat sig åt de här åren är en näringsverksamhet. Och det är principiellt viktigt. Det var dit vi ville komma, säger Eva Grandestedt.

LÄS MER: Niklas fångade dieseltjuv – blev brottsmisstänkt 

Blir ett pilotfall

Det här är första gången som Ekobrottsmyndigheten väckt åtal i ett mål av det här slaget. Och det kan få stor betydelse. Det blir ett pilotfall för att se om det är en väg att gå för att komma till rätta med det växande problemet med "svarta trafikskolor", som startat på många orter.

– Lagen om trafikskolor är en administrativ lag. Om man fälls får man böter. Det som är unikt med den här domen är att om du ägnar dig åt den här typen av verksamhet utan tillstånd så ägnar du dig åt ekonomisk brottslighet och skall dömas för det. Det är ett nytt angreppssätt som tidigare inte är prövat och straffet blir mycket mer kännbart, säger Eva Grandestedt.

TT: Den här domen skickar en tydlig signal?

– Ja, utifrån det här domslutet finns det inga skäl att inte driva fler liknande ärenden.