Lossade A-traktorns kabel – fick 16 000 i böter

A-traktor, men inte den som beslagtogs av polisen.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Förarens pappa menade att han bara tog loss en lånad kabel. Polisen och åklagaren anser att han förstörde ett beslagtaget fordon.

Tingsrätten gick på de senares linje och dömde mannen till 16 000 kronor i böter för överträdelse av myndighets bud.

Hjo i maj. En polispatrull stoppar en A-traktor som kör för fort. Den har också fel antal växlar och förarens pappa kallas till platsen.

Enligt polisen är pappan upprörd och börjar med att öppna A-traktorns motorhuv. I och med att fordonet är beslagtaget får inget göras med den, vilket poliserna talar om för mannen.

Här skiljer sig vittnesmålen åt, enligt Västgötabladet. Pappan menar att han uppfattat det som att han fick lov, av polisen, att plocka ur föremål som han och sonen behövde ur fordonet. Och att tändkabeln som han ville ta med sig – eftersom den var lånad – gick av när polisen ryckte undan honom från A-traktorn.

– Vi hade lånat högspänningskabeln av en kompis en vecka innan och jag ville lämna tillbaka den om bilen skulle tas i beslag, sa mannen i förhör.

I rätten förtydligade han sig:

– Jag förstod att jag inte fick ändra fordonets skick, men tändkabeln påverkade inte skicket på bilen, sa den 56-årige pappan enligt Västgötabladet.

LÄS ÄVEN: 14 av 15 A-traktorer underkändes av polisen

Trasig hastighetsmätare – uppskattade farten

Polismannen som vittnade vid rättegången förklarade att han sagt att det som fick plockas med bara var lösa saker i bilen – och att han fått sätta en hand i bröstet på pappan för att stoppa hans agerande med tändkabeln. När polismannen sedan vände ryggen till ska pappan ha slitit loss kabeln.

Att A-traktorn var olaglig är också något pappan nekade till. Hastighetsmätaren var visserligen trasig men han hade provkört den själv och uppskattat att den bara gick i 30 km/h.

Tingsrättens dom innehåller ett konstaterande att A-traktorn skadats efter att den tagits i beslag. Pappan anses ha varit likgiltig inför risken och döms för överträdelse av myndighets bud, till totalt 16 000 kronor i böter (40 dagsböter á 400  kronor).

LÄS ÄVEN: Här är staden som vill ha epatraktorer i luciatåget

Annons: