Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 27 jun 2019 15:15

Lokalbuss vilse – kör runt på familjens åker

Foto: Ellen Bernström

Familjen Bernström i Långarsbo utanför Uppsala fick en oväntad gäst förra veckan. En UL-buss hade åkt vilse och hittat ut på deras åker.

– Vi står på verandan och ser hur den håller på att vända på åkern, säger Ellen Bernström, 19 år, som filmade händelsen.

Ellen Bernström bor med sin familj på en stor bondgård cirka en timme från Uppsala. Till gården går inga av Uppsalas lokalbussar, åtminstone inte i vanliga fall. Närmaste busshållsplats ligger en halv kilometer bort. 

Därför var förvåningen stor när den förra veckan gjorde en minst sagt spektakulär entré.

– Jag hörde mina småsyskon ropa att en UL-buss åkt in på tomten och trodde att den kanske står på vår grusplan, säger Ellen Bernström.

LÄS MER: Bron bågnar när busschaufför trotsar maxvikt (Teknikens Värld) 

”Bra väg att vända på”

Men när hon kom ut på verandan ser hon i stället hur bussen fortsätter rakt fram ner på deras åker, vilket möttes med en stor förvåning, även hos familjens katt som ligger och undrar vad som egentligen händer.

– Vi har en ganska stor grusplan där bussen kunde ha vänt. Även om det kan vara lite krångligare med en dragspelsbuss, så skulle det ha gått.

När föraren väl är på åkern stannar han bussen och går ut. Ellen Bernström frågade då vad han höll på med.

– Han svarade att han hade kört fel och skulle vända. Han sa att han hade sett vår åker och tänkte att det var en bra väg att vända på. Mycket mer klarhet än så fick vi inte.

LÄS MER: Stockholm lokaltrafik får självkörande bussar (Teknikens Värld) 

Hade precis slagit åkern

Hon tycker att det är lite märkligt att han inte frågade om det gick bra att köra ut på åkern.

– Vi sa det till honom: ”hoppas att inget händer”, men då sa han ”vad ska hända?”. Det var lite otrevligt kanske.

Hon tror att det tog cirka fem minuter för honom att åka in på tomten, förbi deras hus, ut på åkern och sedan upp på vägen igen.

– Som tur var hade vi precis gjort balarna klara, men annars hade det kunnat gå illa. Speciellt när det är en stor buss som åker ner. Vi har kor så vi använder den åkern och därför är det viktigt att den håller sig intakt. 

Har ni varit i kontakt med UL?

– Nej, det har vi inte. 

LÄS MER: Traktor och rallybil otäckt nära krock på vinodling (Teknikens värld)

Familjen odlar vall på åkerplätten. Bara en timme tidigare var den nyslagen och tjocka strängar gräs låg där bussen vände.

Finns det några spår från bussen kvar?

– Nej, man ser inget nu i efterhand. Det blev inga skador på vallen. Och det var tur att allt var slaget och pressat till rundbalar, annars hade bussen kört fast.

”Väldigt chockade”

Hur den här bussen hade hittat ut på deras åker den här dagen vet hon inte.

– Vi blev väldigt chockade och visste inte alls var den kom ifrån, säger hon och berättar att det stod ”Ej i trafik” på den.

Filmen lades dagen efter upp på Facebook, där den väckt uppseende.

Ni tänkte inte att det var en fantastisk service som UL erbjuder?

– Det blev verkligen så. Alla reaktioner vi fått på filmen i sociala medier är att det inte ska gå några bussar men att man nu tydligen kan åka med från gården. Folk tycker att det var väldigt konstigt.

”Ingen optimal vändplan”

Det är bussbolaget Nobina som trafikerar sträckan åt Uppsala lokaltrafik. Enligt Malin Säker på Nobinas pressjour gäller incidenten linje 844 mellan Östervåla och Uppsala.

– Den kör i området och det händer att vi trafikerar den sträckan med ledbussar, säger hon.

LÄS MER: Hur man backar och inte backar stora ekipage (Teknikens Värld) 

I det aktuella fallet gällde det en körning från en busshållsplats i området till Nobinas bussgarage i Östervåla, och därför var det inte några passagerare med i bussen.

– Busschauffören har kommit vilse när han var klar med sin trafik. Det var då han kom på fel väg. Rutinen är då att föraren ska stanna fordonet och kontakta trafikledningen, vilket har gjorts.

Om bussen måste vända ska det ske så säkert som möjligt i samspel med trafikledningen.

– I det här fallet är platsen olyckligt vald. Vi ska se nu vad vi kan lära av det här så vi vet hur vi ska göra nästa gång. Det sker alltid en uppföljning. Här måste vi ta kontakt med markägaren och se om de har fått några skador. 

Har era förare kännedom om att åkermark kan vara känslig för tunga fordon?

– Det här är ingen optimal vändplan. Det blev olyckligt att den vände där. 

Hon säger att det nog har varit en stressad situation för föraren.

– Men visst tycker man att han kan stanna till och berätta vad som har inträffat.