Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 30 jul 2018 13:36

Lastbil görs om till moské – för att välkomna muslimer

Lastbilen går att fälla ut.

Lastbilen går att fälla ut.

1/3

Foto: Kameraone

Bönerummet inuti moskén.

Bönerummet inuti moskén.

2/3

Foto: Kameraone

Alla som arbetat med att skapa den rörliga moskén.

Alla som arbetat med att skapa den rörliga moskén.

3/3

Foto: Kameraone

En stor blå och vit lastbil – som kan fällas ut och bli en moské med plats för 50 personer. 

Det har ett japanskt företag skapat som ett sätt att få muslimer att känna sig välkomna till OS i Tokyo 2020.

Det japanska företaget Yasu Project har skapat lastbilen för att få muslimska besökare att känna sig välkomna. Enligt Yasu Project finns det inte tillräckligt många moskéer i landet för att ta emot alla kommer att resa till Tokyo för OS.

– Det kan vara lite komplicerat med religion i Japan. Men som ett öppet och gästvänligt land vill vi dela 'omotenashi' (den japanska gästfriheten) med muslimska besökare, säger Yasu Projects vd Yasharu Inoue.

Lastbilen heter ”Mobile Mosque”, vilket betyder rörlig moské, och är utfällbar. När den står stilla går det att fälla ut ett helt rum, vilket gör lastbilen dubbelt så stor. Då blir rummet 48 kvadratmeter, vilket gör att upp till femtio besökare kan få plats. Utanför finns ett område för att kunna tvätta sig.

– Den rörliga moskén är väldigt viktig för muslimer i Japan och muslimska turister som kommer hit, säger 14-årige Nur Azizah till AP. Han var en av de första att pröva moskén.

LÄS MER: BMW höjer priserna efter Trumps handelskrig

Fler muslimer väntas i Tokyo under OS

Tanken är att moskén först ska användas i samband med OS, men även kunna användas för internationella evenemang både i Japan och i andra länder. Och förhoppningen är att kunna göra mer än att bara vara en plats att be på.

– I framtiden skulle jag bli väldigt glad om muslimer från Sydostasien, Afrika, Mellanöstern och flyktingar från Syrien kan använda moskén som ett verktyg för att skapa fred, säger Yasharu Inoue.

Av Japans 127 miljoner invånare är mellan 100 000 och 200 000 muslimer, men många fler väntas resa till Tokyo i samband med OS, som invigs 24 juli 2020.

LÄS MER: Porsches suv Macan blir mer uppkopplad och smart