ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Larm – var femte cyklist kör mot rött

Var femte cyklist kör mot rött, enligt Motormännen.

Var femte cyklist kör mot rött, enligt Motormännen.

1/3

Foto: LARSERIC LINDEN

2/3

Foto: SANDRA HENNINGSSON

Var fjärde person går mot röd gubbe.

Var fjärde person går mot röd gubbe.

3/3

Foto: LASSE SVENSSON

Larm – var femte cyklist kör mot rött

26 procent av fotgängarna stannar inte för röd gubbe. För cyklister är siffran 19 procent och taxiförare är inte mycket bättre.

Det visar Motormännens undersökning på 12 orter i Sverige.

Motormännens vägombud har gjort observationer på 12 orter runtom i landet. Ombuden har tittat på hur bra trafikanter är på att stanna för rött ljus – och röd gubbe. Totalt gjordes över 11 400 observationer och ombuden tittade på fotgängare, cyklister, mopeder, taxibilar, motorcyklar, personbilar, bussar och lastbilar.

– Säkerheten för de oskyddade trafikanterna måste höjas och det är viktigt att du kan känna dig trygg i korsningar och på övergångsställen, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz.

LÄS MER: Ny studie visar att sms:a och cykla är inte farligt 

Fotgängare sämst på rödljus

Men de oskyddade trafikanterna, fotgängarna och cyklisterna, är själva inte speciellt bra på att följa signaler i korsningar och på övergångsställen.

Hela 26 procent av fotgängarna struntade i röd gubbe och nära var femte cyklist stannade inte för rött ljus. 

Även taxiförare och mopedister var dåliga på att följa trafiksignalerna. Motormännen påpekar att bötesbeloppet för att köra mot rött är 1 500 kronor för cyklister och mopedister och det dubbla för personbilar. Däremot kan inte längre fotgängare dömas till böter för att de går mot rött. Fotgängare kan dock dömas för vårdslöshet i trafik.

Bussar och lastbilar var bäst på att följa trafiksignalerna. Motormännen gjorde en undersökning 2011 och även då struntade cirka tio procent av bilisterna att stanna för rött. 2014 gjorde Motormännen en undersökning bland cyklister i Stockholm, Göteborg och Malmö och då struntade i genomsnitt för de tre städerna 57 procent att stanna för rött.

Motormännen planerar att genomföra en trafikljusundersökning vartannat år framöver.

LÄS MER: Trafikregler för cyklister