Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare varnar: Barn kan se okej ut trots livsfaran i bilen

Hundar mår inte bra av att stängas in i varma bilar.
Foto: SHUTTERSTOCK
Och det gör inte heller barn.
Foto: tiagozr - stock.adobe.com / 118950614
Att stänga ute solen hjälper – men det kan bli varmt ändå.
Foto: SHUTTERSTOCK

Varje sommar går det att läsa om hundar och barn som far illa av att lämnas i varma bilar. Men vad händer egentligen med dem i värmen, när blir det farligt?

Jag beslöt mig för att både testa att själv sätta mig i en varm bil i solen, och att fråga experterna.

I sommar har en hund i Örebro klarat livhanken efter att polisen krossade en ruta och räddade den, medan en hund i USA dog efter att ha lämnats i en parkerad bil. Men det är bara två fall av många. Hur varmt blir det egentligen i en bil i solen? Vi testade.

I över en timme satt jag i en bil som stod parkerad i solen. Med 24 grader ute i sommarvärmen blev det 42 grader varmt inne i bilen. Men då var det ändå en hel del moln på himlen.

För er som är vana bastubadare kanske 42 grader inte låter så mycket. För det första så kan temperaturen i en bil gå ända över 50 grader om det är riktigt soligt. För det andra så kändes de 42 graderna som en bastu, och jag svettades som inne i en sådan. Att sitta i solen gör en stor skillnad för hur varmt det upplevs.

Jag satt i bilen i lite över en timme och kände hur svetten rann och huvudvärken och yrseln kom krypande. Men när jag tyckte att det räckte öppnade jag bara dörren och gick ut. Den lyxen har varken små barn eller hundar som lämnas kvar.

LÄS MER: Ettåring inlåst i bil i Växjö – räddad genom krossad ruta

Foto: Svenska Kennelklubben

Den här tabellen har Svenska Kennelklubben tagit fram efter att vid fyra olika tillfällen ha mätt temperaturen i en bil som stod parkerad i solen en varm sommardag. Temperaturen stämmer väl överens med vårt test, där vi kom upp i 42 grader med en del moln på himlen. Tidigare har en annan lista visat temperaturer upp till 85 grader, men enligt Svenska Kennelklubben stämmer den inte.

Vad händer då egentligen med oss människor när vi värms upp? Jo, vi reglerar kroppstemperatur genom att svettas. Normalt dunstar svetten bort och kyls ner när vi rör oss, men stillasittande i en bil går det inte.

– Det här leder till slut till uttorkning och sedan överhettning eller värmeslag. Det sätter till slut hela cirkulationssystemet ur spel, säger Pia Malmquist, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Det går inte säga att det alltid fungerar en viss tid, utan det varierar beroende på en rad faktorer. Grundregeln är därför enkel.

– Man ska aldrig, aldrig någonsin lämna någon i en varm bil, oavsett om det är barnet eller gamla mormor. Det är som att lämna någon i en bastu och kan leda till akut vätskebrist och cirkulationskollaps, säger Pia Malmquist.

LÄS MER: SMHI:s värmevarning får polisens djurskydd att agera

Kyla och vätska det bästa mot överhettning

Om ändå faran är framme är nycklarna kyla och vätska.

– Se snarast till att personen kommer ur situationen och kyler ner kroppen. Personen måste sen få i sig vätska och vätskeersättning eller salt och kolhydrater. Om man bara dricker en massa vatten kan man få andra problem, till exempel saltrubbning, säger Pia Malmquist.

 Friska, vuxna personer klarar sig ändå relativt bra, medan andra har det tuffare.

– Barn och äldre har mindre marginaler och buffertsystem, vilket gör att de har sämre möjligheter att klara värmen. Barn kan dock upprätthålla sitt blodtryck ganska länge, ända fram tills de kraschar helt. Det betyder att barn kan se relativt okej ut även om läget är väldigt allvarligt, säger Pia Malmquist.

Rekommendationen från läkaren är därför tydlig.

– Det viktigaste är att det är väldigt olämpligt att lämna ett barn i en bil. Vårdnadshavarna ska ha koll på barnen, och att lämna dem i en bil i solen är potentiellt livsfarligt, säger Pia Malmquist.

LÄS MER: Ta med hunden på bilsemester – så gör du

Så tar du hand om en hund som blivit för varm

Hur är det då för våra fyrbenta vänner? De svettas inte som vi människor gör, vilket gör att de klarar sig dåligt i en varm bil.

– De får bort sin överskottsvärme genom att flåsa. Det som händer när den sitter i en varm bil är att hunden blir överhettad. Det går ganska fort, lite beroende på luftfuktighet och värme i bilen, säger Ylva Trygger, veterinär på FirstVet.

Precis som bland människor är vissa hundar extra känsliga.

– Hundar med kort nos har en lång, mjuk gom och mindre slemhinneyta för att kyla ner luften, och alltså mer utsatta. Precis som för människor är unga valpar samt gamla och sjuka hundar mer känsliga. Generellt blir hundar mer värmekänsliga ju äldre de blir, säger Ylva Trygger.


En långnosad schäfer klarar av att reglera värmen relativt bra.
Foto: otsphoto - stock.adobe.com / 42112839
Medan en kortnosad Fransk bulldogg inte fixar det.
Foto: jagodka - stock.adobe.com / 76082651

En hund som lämnas i en varm bil kommer först att börja flåsa och försöka ta sig ut, till exempel genom att krafsa. Sen blir den trött, hängig och faller ihop. Till slut går hunden i ett chocktillstånd.

– Om hunden blir överhettad, få den ur bilen och börja kyla ner den. Lägg gärna kalla våta handdukar på den och spola med vatten. Men det får inte vara för kallt, som kallast 20 grader. Undvik att spola huvudet men blöt gärna tassar, mage, ljumskar och armhålor, säger Ylva Trygger

Det går att se hur hunden mår på slemhinnorna i munnen. Först blir de väldigt röda när hunden försöker sänka kroppstemperaturen, när de sedan går in i chocktillstånd blir slemhinnorna bleka. En hund med bleka slemhinnor mår alltså mycket sämre än en med röda. Om hunden har blivit överhettad, försök om möjligt att ta temperaturen på den.

– Följ temperaturen, när den börjat sjunka behöver man inte kyla ner hunden mer. Har den till exempel blivit 40 grader varm och går ner till 39,5 är det bäst att sluta kyla ner hunden. På mellan 12 och 24 timmar kommer hunden att ha kylt ner sig själv, och det är bättre än att kyla ner den utifrån och riskera att den kyls ner för mycket, säger Ylva Trygger.

Veterinärens tips för dig som ska åka med hund i bilen i sommar

• Åk på morgonar eller kvällar om möjligt, inte mitt på dagen.

• Se till att rasta hunden ofta.

• Låt den dricka mycket

• Frisk luft från öppna fönster är bra, men det ska inte blåsa kallt rakt på hunden.

• Om du måste åka bil med hund när det är varmt och soligt ute finns det kylfiltar eller kylvästar som hunden kan ligga på eller ha på sig.

LÄS MER: Hund i varm bil – då får du krossa rutan 

Annons: