Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 25 jul 2017 15:52

Lagskärpning mot bilmåvakter kan vara på väg

Roger Haddad vill se ytterligare lagskärpning mot bilmålvakter.

Roger Haddad vill se ytterligare lagskärpning mot bilmålvakter.

1/2

Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

"Bilmålvakter" gör det möjligt för många svenskar att slippa betala parkeringsböterna.

"Bilmålvakter" gör det möjligt för många svenskar att slippa betala parkeringsböterna.

2/2

Foto: TOMAS LEPRINCE

En lagskärpning om bilmålvakter kan vara på väg.

Liberalerna lade i höstas in en motion och betänkandet har skickats över till regeringen som ska se över lagen.

– Vi missar många kriminella på grund av luckorna, säger Roger Haddad (L) till Sydsvenskan.

Allt om bilar har tidigare skrivit om Sveriges värsta felparkerare och de så kallade bilmålvakterna.

Runtom i Sverige sitter personer på tusentals felparkeringsböter - därav den värsta är skyldig kronofogden drygt 56 miljoner kronor - men är av olika anledningar svåra att få tag i.

En anledning är preskriptionstiden som löper ut efter fem år, men framför allt handlar det om bilmålvakterna. Felparkerarna är svåra att komma åt eftersom deras bilar vanligtvis inte är registrerade på dem som faktiskt kör bilarna.

LÄS MER: Tiotusentals smiter från parkeringsböter

Föreslår lagskärpning om bilmålvakter

De så kallade "bilmålvakterna" kan stå registrerade på tusentals bilar, och har sällan några inkomster eller egendomar som kronofogden kan driva in. Det innebär att föraren kan felparkera utan att drabbas av några böter. 

2014 skärptes den när det blev tillåtet att bogsera bort bilar som stod felparkerade och vars registrerade ägare hade över 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter. 

– Men lagen har inte fått tillräcklig effekt och vi missar många kriminella på grund av luckorna. Det är vi självkritiska till och det är hög tid att rätta till det, säger Roger Haddad (L) som vill se ytterligare lagskärpning. 

I höstas lade Liberalerna en motion där de förelår att även bilar som är rättparkerade ska kunna beslagtas - samt att personer med stora skulder inte har rätt till att registrera sig som ägare till flera fordon.

"Motionen bifölls och riksdagen har därför riktat ett tillkännagivande med krav att återkomma till riksdagen med en proposition som innehåller våra krav", skriver Roger Haddad i ett mejl. 

LÄS MER: Han är Sveriges värsta felparkerare

Löfstrand: "Det måste bort"

Men Johan Löfstrand (S), riksdagsledamot och vice ordförande i civilutskottet, är skeptisk till att begränsa antalet bilar en person får äga.

– Bilmålvakter är ett problem som har funnits länge och det måste bort. Vi kan tänka oss att gå vidare och se över lagstiftningen, men när man gör inskränkningar mot stora grupper måste man se över och balansera allmänna intressen och äganderätten mot de problem vi ser idag, säger han till Sydsvenskan.

Johan Löfstrand vill i stället vänta och se effekterna på lagskärpningen från 2014 – även om han inte utesluter ytterligare skärpning.

– Jag vet att regeringskansliet tittar på de andra förslagen och vi följer utvecklingen. Men jag tror att myndigheterna skulle komma åt betydligt mer om man samarbetade, säger han.

LÄS MER: Här har bilen samlat rekordböter i två år