Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 14 dec 2018 13:20

Ladda hemma-bidraget skrotas i nya budgeten

Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 skrotar två bidrag. 

Både ladda hemma-bidraget och Klimatklivet reduceras eller plockas bort.

– Det här är en katastrof. Vi riskerar att få mer av gammal och osäker laddning, sånt som branschen försökt att arbeta bort, säger Anna Fägersten, pr- och kommunikationschef på Defa e-mobility.

När Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna fick igenom sin budget för 2019 innebar det också en stor förändring för alla som vill ladda sin bil hemma.

Den nya budgeten betyder att ladda hemma-bidraget plockas bort och att det blir stora besparingar i Klimatklivet. Ladda hemma-bidraget användes för privatpersoner som ville investera i en laddbox. Klimatklivet var främst till kommuner och fastighetsägare som ville ställa om till förnybara bränslen och bland annat få hjälp med investeringar för laddboxar i flerfamiljsbostäder.

LÄS MER: Snabba på – så söker du bidraget som försvinner vid årsskiftet

"Risk för osäkra laddare"

Nu försvinner båda bidragen i budgeten för nästa år.

– Branschen har arbetat hårt för att vi ska bygga för en säker och trygg laddning av elbilar. Det här betyder flera steg tillbaka och en stor risk att fler installerar osäkra laddplatser, säger Anna Fägersten från Defa e-mobility.

– Det här är en katastrof, inte alls bra. Ladda hemma-bidraget behöver i så fall ersättas.

Mattias Goldmann från den liberala tankesmedjan Fores är mindre kritisk men han hoppas att kunna komplettera budgeten längre fram.

– Ladda hemma-bidraget har inte använts så mycket och jag gråter inga tårar över att det försvinner. Det blir lite extra tryck på bilbranschen att hjälpa till med laddboxar till de som köper en laddbar bil, säger Goldmann direkt från klimatmötet i Katowice.

– Det finns pengar kvar i Klimatklivet och vi arbetar nu för att försöka rädda de pengarna. Då kan vi skapa oss en buffert och sen försöka förändra skrivningen. Det var en tydligt slarvig budget.

LÄS MER: Här är de nio bästa laddhybriderna 

Satsning på vätgas

I den gällande budgeten för 2019 finns en teknikneutral satsning på förnybara drivmedel. Här ser Goldmann att pengar kan användas för att bygga infrastruktur för både laddbara bilar och vätgasbilar. 

Anna Fägersten är fortsatt kritisk till att bidragen till privatpersoner och fastighetsägare försvinner. Enligt Fägersten kan fler osäkra laddare betyda risk för olyckor och bränder.

– Det finns många osäkra Mode 2-kablar som saknar det viktiga DC-skyddet på marknaden och ett bidrag med krav på hög säkerhet har varit en garanti för säker laddning av elbilar och laddhybrider. Nu riskerar det att försvinna, säger Fägersten.

– Men även utan bidrag så kostar en laddbox i dag ungefär lika mycket som en Iphone och det är en rimlig kostnad för att ha en säker laddning av bilen.