Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronofogden kan ta din bil – om du lånar ut den

Foto: Fotolia

Kronofogden kan ta din bil – om du har lånat ut den till en skuldsatt kompis.

En bestämmelse i utsökningsbalken gör gällande att en gäldenär anses vara ägare till den egendom hen har i sin besittning. 

– Då är det hen som har bevisbördan och inte Kronofogden, säger Aldo Diaz Sartori, jurist på Kronofogden. 

Personer som har skulder hos Kronofogden kan bli utsatta för det som kallas utmätning. 

En utmätning innebär att Kronofogden tar en egendom som du äger och säljer den för att betala av din skuld. 

Men det kan hända att du blir av med din bil – trots att det inte är du som sitter på skulden.


LÄS MER: Skyldig 56 miljoner – han är Sveriges värsta felparkerare

Kronofogden kan ta bilen – om du lånar ut den

En bestämmelse i utsökningsbalken gör nämligen gällande att en skuldsatt person – en så kallad gäldenär – anses äga den egendom hen har i sin besittning.

Skulle du då låna ut din bil till en kompis som sitter på skulder hos Kronofogden, så kan förvaltningsmyndigheten ta bilen. 

– Då är det hen som har bevisbördan och inte Kronofogden. Beslutet om att utmäta bilen får överklagas av både gäldenären och en tredjeman. En tredje man skulle kunna vara den som anser sig vara den rättmätiga ägaren av bilen, säger Aldo Diaz Sartori, jurist på Kronofogden. 


LÄS MER: Skuld på begagnad bil – då får du betala

Krävs mer än bilregister för att bevisa ägandeskap

Men det kan vara knepigare än vad man tror att bevisa ägandeförhållandet.

Det räcker till exempel inte med bilregistret då en person kan ta kontakt med Trafikverket och uppge vem som helst som ägare till bilen. 

– Ägaren kan till exempel ha ett köpekontrakt, försäkringshandlingar eller kan på andra sätt visa att den här bilen är min. Det kan också finnas ett nyttjanderättsavtal mellan de här två personerna som säger att personen får låna bilen, säger Aldo Diaz Sartori. 

Aldo Diaz Sartori berättar att Kronofogden gör tillgångsundersökningar där de letar efter tillgångar som går att sälja. Det händer också att de får in tips. 

– Då försöker vi lokalisera de här bilarna, till exempel, och ibland påträffar vi personerna körandes i bilen och då utmäter vi den. 

Annons: