Personer som har skulder hos Kronofogden kan bli utsatta för det som kallas utmätning.
En utmätning innebär att Kronofogden tar en egendom som du äger och säljer den för att betala av din skuld.
Men det kan hända att du blir av med din bil – trots att det inte är du som sitter på skulden.
LÄS MER: Skyldig 56 miljoner – han är Sveriges värsta felparkerare
Kronofogden kan ta bilen – om du lånar ut den
En bestämmelse i utsökningsbalken gör nämligen gällande att en skuldsatt person – en så kallad gäldenär – anses äga den egendom hen har i sin besittning.
Skulle du då låna ut din bil till en kompis som sitter på skulder hos Kronofogden, så kan förvaltningsmyndigheten ta bilen.
– Då är det hen som har bevisbördan och inte Kronofogden. Beslutet om att utmäta bilen får överklagas av både gäldenären och en tredjeman. En tredje man skulle kunna vara den som anser sig vara den rättmätiga ägaren av bilen, säger Aldo Diaz Sartori, jurist på Kronofogden.
LÄS MER: Skuld på begagnad bil – då får du betala
Krävs mer än bilregister för att bevisa ägandeskap
Men det kan vara knepigare än vad man tror att bevisa ägandeförhållandet.
Det räcker till exempel inte med bilregistret då en person kan ta kontakt med Trafikverket och uppge vem som helst som ägare till bilen.
– Ägaren kan till exempel ha ett köpekontrakt, försäkringshandlingar eller kan på andra sätt visa att den här bilen är min. Det kan också finnas ett nyttjanderättsavtal mellan de här två personerna som säger att personen får låna bilen, säger Aldo Diaz Sartori.
Aldo Diaz Sartori berättar att Kronofogden gör tillgångsundersökningar där de letar efter tillgångar som går att sälja. Det händer också att de får in tips.
– Då försöker vi lokalisera de här bilarna, till exempel, och ibland påträffar vi personerna körandes i bilen och då utmäter vi den.