Körskollärare körde onykter – med elev i bilen

En lärare på Borgholms trafikskola misstänks för rattfylla. Företaget har också bedrivit utbildning utan att ha tillstånd från Transportstyrelsen. Bilen på bilden har inget med händelsen att göra.
Foto: CLAUS GERTSEN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Larsson, som till vardags jobbar som polis, gick hos trafikskolan med sin son. Men det kom aldrig något intyg efter att de genomgått introduktionsutbildningen för övningskörning.
Foto: Privat
I kommentarsfältet på Facebook blir det tydligt att fler kunder gått utbildningar de nu inte kan tillgodoräkna sig.
Foto: Facebook/Borgholms trafikskola

När polisen stannade läraren från Borgholms trafikskola visade alkomätaren rött. 

Dessutom har företaget bedrivit sin verksamhet utan Transportstyrelsens tillstånd – med elever som inte kan få sin utbildning godkänd. 

– Han står på kursen och pratar om hur viktigt det är att vara pigg, alert och nykter när man kör bil, så är han själv berusad, säger kunden Thomas Larsson, som valt att polisanmäla bolaget. 

Det var under en körlektion i mitten av mars som polisen stannade bilen för en nykterhetskontroll i Köpingsvik på Öland, vilket 24 Kalmar var först med att rapportera om. Enligt det åtal som lämnades in förra veckan hade körskolläraren – som vid tillfället handledde en elev – 0,4 promille alkohol i blodet.

Polisen Thomas Larsson, 45, har gått hos Borgholms trafikskola tillsammans med sin son. Nu riktar han skarp kritik mot företaget och handledaren som höll i kursen:

– Han står på kursen och pratar om hur viktigt det är att vara pigg, alert och nykter när man kör bil, så är han själv berusad när han sitter vid sidan om med dubbelkommando under lektionstid med bilskoleelev bakom ratten.

Transportstyrelsen ser också allvarligt på den misstänkta rattfyllan.

– Det är otroligt allvarligt om det nu är så, säger Björn Strandh, chef för myndighetens tillsynssektion. 

LÄS MER: 10 riktigt dåliga leasingval just nu 

Saknar tillstånd: ”Är en illegal verksamhet”

Trafikskolan uppmärksammades även under början av sommaren, då det uppdagades att den saknar Transportstyrelsens tillstånd att bedriva verksamheten. Så har det sett ut sedan starten i december 2017.

– Borgholms Trafikskola har inget tillstånd att bedriva förarutbildning. Det är en illegal verksamhet, säger Björn Strandh. 

Det innebär att Transportstyrelsen inte kan godkänna intyg från företaget, vilket i sin tur leder till att eleverna inte kan få sina kurser godkända. 

– Om man inte har tillstånd att bedriva utbildningen så kan man inte heller rapportera deltagare som genomfört den till myndigheten. Man kan inte tillgodoräkna sig den för att den anordnats av ett företag som inte har tillstånd, säger Björn Strandh och fortsätter:

– Det är väldigt beklagligt. Det kanske är elever och föräldrar som gått en utbildning som inte kan rapporteras för att man inte sett till att ha de formella bitarna på plats.  

LÄS MER: Transportstyrelsen varnar för bedragarnas knep  

Thomas har polisanmält trafikskolan

En av de drabbade är Thomas Larsson, som bor i Borgholm och arbetar hos polisen i samma stad. I maj gick han tillsammans med sambon och sin 16-årige son en introduktionskurs för att kunna börja övningsköra. 

Men trots att de genomgått utbildningen och betalt 1 050 kronor kom det aldrig något intyg. För utbildningen stod mannen som nu är åtalad för rattfylla.

– Han sa att det skulle ta ett par-tre veckor för att Transportstyrelsen hade mycket att göra inför sommaren. Han försökte väl få någon annan trafikskola att rapportera detta. Han kan säkert det han utger sig för att kunna, men han har inget tillstånd till det, säger Thomas Larsson. 

Till slut tappade familjen tålamodet och genomgick en ny kurs på annat håll. Efter det valde Thomas Larsson att anmäla trafikskolan för bedrägeri. 

– En kollega har upprättat en polisanmälan åt mig. Jag och sonen är vittnen och sambon är målsägande i och med att det var hon som betalade för kursen som vi gick. Nu var det inte speciellt mycket pengar för vår del, men rätt ska vara rätt.

”Hört om andra som betalat in 20 000 kronor”

Men mycket tyder på att det finns elever som lagt desto mer pengar på utbildning hos  trafikskolan.

”Undrar om man får tillbaka sina 3 000 man betalat i onödan. Blir att polisanmäla”, skriver en användare på företagets Facebooksida. 

Även Thomas Larsson känner till att fler kunder hamnat i kläm:

– Jag har hört om andra som betalat in mer än 20 000 kronor för intensivkurser och andra typer av paket. De, liksom vi, har inte hört ett ljud från trafikskolan. Vi vill i alla fall ha tillbaka våra pengar.

LÄS MER: Snart kan du få csn-lån till körkortet 

Läraren varken erkänner eller förnekar brottet

Borgholms Trafikskola sökte tillstånd att utbilda nya förare i februari, men fick avslag i juli. Enligt Gunnar Holgersson, chef för sektionen för tillstånd hos Transportstyrelsen, finns det flera skäl till att företaget inte fick grönt ljus. 

– För att bedöma lämplighet hämtar vi bland annat information från brottsregistret och Bolagsverket. Det handlar om ekonomiska förhållanden och att de bedrivit utbildning utan tillstånd, säger han. 

Hur ser ni på att en lärare från körskolan misstänks ha varit rattfull under en lektion?

– Det är invägt i beslutet. 

Expressen har utan framgång sökt företrädare för Borgholms trafikskola för en kommentar. Enligt åtalet framgår det att den misstänkte läraren, som inte finns med som ägare till firman, varken erkänner eller förnekar brottet. Åklagaren yrkar nu på att han ska dömas till 40 dagsböter till ett sammanlagt värde av 8 000 kronor. 

Transportstyrelsen: ”Viktigt att ställa frågor”

Illegala trafikskolor är ett växande problem, enligt Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR. 

Den som vill undvika att råka ut för dem gör bäst i att själv undersöka huruvida företaget har det tillstånd som krävs. Annars kan utbildningen bli en dyr historia. 

– Det är viktigt att man är nyfiken och ställer frågor om det finns tillstånd,  godkännande som trafiklärare och ber att få titta på det så att det är i sin ordning, säger Björn Strandh. 

Annons: