Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 27 mar 2018 12:08

Körde trimmad elcykel i 100 km/h – greps av polis

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Elcykeln blev årets julklapp förra året.

Elcykeln blev årets julklapp förra året.

2/2

Foto: / TT NYHETSBYRÅN

En man i 40-årsåldern cyklade till sitt jobb i Linköping på måndagsmorgonen. Problemet var bara att hans cykel var en trimmad elcykel med en kapacitet på 4000 watt.

Polisen som jagade honom fick köra i 98 km/h för att komma ifatt honom. Cykeln har nu beslagtagits, rapporterar Linköping News.

Dramat började med att polisen mötte en cykel i centrala Linköping. De anade att något var fel och körde efter cykeln, men var tvungen att komma upp i 98 kilometer i timmen för att komma ifatt cykeln.

– Det var livsfarligt, sannolikt har cykeln även en ram som inte är byggd för hastigheten och så hade den bromsar som inte fungerade, säger Björn Goding, förundersökningsledare på polisen, till Linköping News.

LÄS MER: Ny studie: cykla och sms:a är inte farligt 

Kapacitet på 4000 watt

Det visade sig att mannen körde en mycket trimmad elcykel. Normalt ska en elcykel ha en kapacitet på 250 watt och gå i max 25 kilometer i timmen. Men den här cykeln hade en kapacitet på 4000 watt och gick alltså upp emot 100 kilometer i timmen.

Det är oklart exakt hur snabbt cykeln gick, men polisen ska försöka ta reda på det.

– Vi har beslagtagit cykeln och den kommer att testas av trafikinspektörer hos oss, säger Björn Goding till Linköping News.

Enligt polisen hade cyklisten dessutom dåligt fungerande bromsar på cykeln. Han säger själv att han hade bra kontroll, och att han köpt den trimmade cykeln på Blocket.

40-åringen misstänks nu för grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

LÄS MER: 5 av 6 elcyklar får underkänt