Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 18 maj 2019 17:00

Kommun betalar inte tillbaka felaktiga p-böter

Norrköping kommun betalar inte tillbaka de felaktiga p-böterna – som nu visar sig uppgå till drygt 211 000 kronor.

Norrköping kommun betalar inte tillbaka de felaktiga p-böterna – som nu visar sig uppgå till drygt 211 000 kronor.

Norrköping kommun har utfärdat ogiltiga parkeringsböter i sju år. Anledningen är slarviga trafikföreskrifter på två gator.

Nu visar det sig att det handlar om 302 bilister som bötfällts felaktigt till en summa av drygt 211 000 kronor, uppger Hem & Hyra.

Fortfarande har kommunen inga planer på att återbetala pengarna.

En bilist överklagade en parkeringsbot som utfärdats på Källvindsgatan i Norrköping 2017. Det var den första gången det uppdagades att något inte stod rätt till. Polisen lade då märke till att en lokal trafikföreskrift saknades där det skulle råda parkeringsförbud.

– Det var en kommunikationsmiss mellan oss och entreprenören som satte upp skyltarna. De ska normalt inte komma upp om det inte finns någon giltig lokal trafikföreskrift, sa Rosita Mathiesen, gatuingenjör på Norrköpings kommun, till Hem & Hyra vid tidningens avslöjande.

LÄS MER: Kommunens miss gav felaktiga p-böter 

Det skulle snart visa sig att den bilisten inte var den enda som drabbats av kommunens ogiltiga parkeringsböter. Några månader senare dök nämligen ännu en felaktig bot upp på en annan adress – denna gång på Gamla Rådhusgatan 1.

Där är det avsaknaden av ordet ”inte” på skyltarna som ställt till det. Den felaktiga detaljen gjorde att det egentligen inte fanns något giltigt parkeringsförbud för de aktuella städdagar som det var tänkt att det skulle råda. 

Inga pengar återbetalas

Nu har Hem & Hyra tagit fram hur omfattande de felaktiga parkeringsböterna är – från 2010 till 2017 har 302 bilägare drabbats och det totala beloppet landar på drygt 211 000 kronor.

Kommunen står också fast vid att inga pengar ska betalas tillbaka:

– Vi tycker att felet ändå är ganska ringa. Det var skyltningen som stämde, men det var en miss i föreskriften och det har rättats till, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden, till Hem & Hyra.

P-vakter bötfällde inte gator

Samtidigt har bilister på vissa adresser i centrala Norrköping sluppit undan parkeringsböter i flera år. Detta efter att kommunens parkeringsvakter fått anvisningar om att inte bötfälla bilar utanför tre företag, trots att det råder parkeringsförbud.

Norrköping kommun uppger till Hem & Hyra att en av anledningarna var att ett företag visat intresse av att köpa gatumarken.

”När markköp aldrig blev av missades det att återuppta övervakningen igen, något som vi alltså beklagar, men nu har rättat till”, skriver Christian Dahlskog, kommunens enhetschef, i ett mejl till tidningen.