Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ja till dieselförbud i 18 tyska städer

Tidigare i år protesterade miljöaktivister i Stuttgart mot dieseltrafiken med slagord som "körförbud räddar liv".
Foto: / AFP
Stuttgart, Porsches hemstad, är en av städerna där det blir förbud.
Foto: Colourbox

I dag blev det klart att det blir dieselförbud i 18 tyska städer, rapporterar Reuters.  

Domen påverkar tolv miljoner fordon och väntas få stor betydelse för dieselbilarnas värde.

Nu har Tysklands högsta författningsdomstol i Leipzig beslutat att kommuner i landet har rätt att införa förbud mot dieselbilar. 

Domen är en seger för miljörättsgruppen Deutsche Umwelthilfe, som har stämt Stuttgart och Düsseldorf för att ha överträtt EU:s miniminivåer av farliga utsläpp. När de nu får domstolens stöd är det ytterligare 16 städer som omfattas av beslutet. 

För den tyska regeringen och landets stora bilindustri är domen däremot ett kraftigt bakslag. 

LÄS MER: 9 knep – så undviker du nya bilskatten  

Får ringar på vattnet 

I praktiken innebär domen att dieselbilar, med motorer utan den nyare Euro 6-klassen, inte får användas i städerna. Det väntas i sin tur få stora konsekvenser för värdet på de totalt tolv miljoner dieselfordonen som finns i landet. 

Beslutet ska inte få någon formell påverkan på beslut om eventuella miljözoner i Sverige. Men det kommer sannolikt väcka nytt liv i debatten. 

I Sverige rullar det i dag cirka 1,3 miljoner äldre dieselfordon som inte klarar kraven för den nya EU-normen. Skulle vi följa Tysklands exempel och införa miljözoner kommer det att slå hårt mot de fram tills alldeles nyligen ovetande ägarna. När många av dem köpte sina fordon var de skattebefriade och klassade som miljöbilar.

LÄS MER: Nya dieselskatten – så påverkar den din familj 

Kan bli gratis kollektivtrafik

Dieselförbudet kommer som en reaktion på den dieselskandal som tog sin början 2015. Efter att Volkswagen ertappades med att manipulera utsläppen av farliga kväveoxider började debatten om luftföroreningar på allvar. 

Därför kommer beslutet knappast som någon överraskning. Düsseldorf och Stuttgart har sedan tidigare haft grönt ljus att införa miljözoner, och flera andra tyska städer började förbereda sig redan innan domen föll. Dortmund stod exempelvis redo att utfärda hundratals undantag för allt från matleveranser till utryckningsfordon.

Den nytillträdda tyska regeringen har övervägt att svara på domslutet med gratis kollektivtrafik och ökade krav på biltillverkarna, rapporterar Der Spiegel. 

LÄS MER: BMW erkänner olaglig programvara i dieselbilar 

Annons: