Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 23 sep 2019 13:30

Just nu: Fler fartkontroller på vägar med viltolyckor

Nationella viltolycksrådet vill genom ”Viltvarning – ta det lugnt” uppmärksamma att vildjur konstant finns på och omkring våra vägar.

Nationella viltolycksrådet vill genom ”Viltvarning – ta det lugnt” uppmärksamma att vildjur konstant finns på och omkring våra vägar.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Under måndagen startade Nationella viltolycksrådets insatsvecka ”Viltvarning – ta det lugnt”. Organisationen vill uppmärksamma att vilda djur ofta finns bredvid och på vägarna, men även öka bilförarnas respekt för eftersökarna efter en viltolycka.

– Vi måste alla samverka för att få ned antalet viltolyckor och här har förarens kunskap och uppmärksamhet stor betydelse, säger Pernilla Persson på Nationella Viltolycksrådet.

Under måndagen startade Nationella viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka. Veckan syftar till att få trafikanter att bli mer uppmärksam på vilda djur som ofta finns bredvid och på våra vägar. Stora som små fordon kan råka ut för en olycka.

Viltolycksrådet vill även öka uppmärksamheten på eftersöksjägarna som utför eftersök av vilda djur som varit inblandade i en olycka. Organisationen vill att när en förare ser skylten ”Viltolycka” ska denne sänka farten och passera platsen med försiktighet.

– Eftersöksjägarna är människor som arbetar för att minska djurens lidande och förarnas hänsyn gör deras arbete på väg tryggare, säger Pernilla Persson.

Orsakerna till att en viltolycka sker är många. På vissa vägsträckor kan olyckorna vara fler än andra och kan exempelvis bero på hög fordonstäthet, stor viltstam i området och saknaden av viltstängsel. Över 30 procent av viltolyckorna inträffar i de tre storstadslänen.

– Vi vill med årets insatsvecka göra alla fordonstrafikanter, såväl vanliga bilförare som yrkesförare uppmärksamma på att det finns vilda djur på och utefter våra vägar och att man därför anpassar körsättet efter detta. Vi måste alla samverka för att få ned antalet viltolyckor och här har förarens kunskap och uppmärksamhet stor betydelse, säger Pernilla Persson på Nationella Viltolycksrådet.

Under veckan kommer informationskampanjer genomföras med utdelning av informationsmaterial i vid stora köpcentra och andra mötesplatser. Några polisområden kommer även att genomföra trafik- och hastighetskontroller vid olycksdrabbade vägar, även då dels informationsblad ut.