Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 28 aug 2017 09:25

I maj riskerar 13 000 A-traktorer få körförbud

Besiktningskrav har tidigare funnits för epatraktorer – nu införs det även för A-traktorer.

Besiktningskrav har tidigare funnits för epatraktorer – nu införs det även för A-traktorer.

1/2

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Alla A-traktorer är sannerligen inte fallfärdiga – här är en från Vallåkraträffen i fjol.

Alla A-traktorer är sannerligen inte fallfärdiga – här är en från Vallåkraträffen i fjol.

2/2

Foto: CHRISTER WAHLGREN

13 000 A-traktörer riskerar att få körbud när besiktningskrav införs för fordonstypen den 20 maj nästa år.

– Det känns tråkigt. Jag har jättemycket jobb att göra om jag ska besikta, och så är det dyrt också, säger Albin Johansson till SVT.

Allt om Bilar skrev redan i december 2016 om de nya besiktningskraven för A-traktorer. Tidigare har ju enbart epatraktorer haft besiktningskrav, men nu kommer detsamma även alltså gälla A-traktorer.

Anledningen är att många av de A-traktorer som polisen ser i trafikolyckor är i väldigt dåligt skick. Så en varning skickades till Transportstyrelsen som tog ett förslag vidare till politikerna.

Regeringen agerade och tog fram de nya reglerna: ”Bestämmelserna träder i kraft den 20 maj 2017 men ska tillämpas först på besiktningar som görs fr.o.m. den 20 maj 2018.”

Och nu börjar det alltså närma sig 2018. I Sveriges finns det omkring 21 000 epa- och A-traktorer och av dem är 13 000 A-traktorer. Det är dessa som potentiellt kan få körförbud vid deadline i maj.

– I dag är det så att man gör en registreringsbesiktning, sen har fordonet fått rulla och gå år ut och år in. Det har varit lite si och så med om de här fordonen uppfyller kraven för att vara en A-traktor, det är det man vill komma till rätta med genom att besiktiga dem, berättar Hans Cassepierre, regelinformatör på Transportstyrelsen, för SVT.

LÄS ÄVEN: Nya regler – nu måste A-traktorer besiktigas 

Besiktningskravet påverkar naturligtvis alla A-traktor-ägare. SVT har besökt Svärdsjö strax utanför Falun i Dalarna.

– Det känns tråkigt. Jag har jättemycket jobb att göra om jag ska besikta, och så är det dyrt också, säger Albin Johansson som kör en ombyggd Volvo.

– Det finns ju vissa traktorer som rullar nu som är en fara, så besiktning kan ju vara både bra och dåligt, menar Fredrik Eriksson och får medhåll av Elin Edlund som tycker att det kan kännas tryggt att någon bedömer säkerheten på A-traktorerna eftersom det är en så stor del av deras fritid.

– Jag tycker att det är kul att åka runt, att vara med vänner som man delar samma intresse med. Det är en frihet, det går ju inte så mycket bussar här.

Risk för kö till besiktningen

13 000 A-traktorer till besiktning – det ställer vissa krav och kan innebära problem. Dessutom vill ju varken Transportstyrelsen, polisen eller förarna att det ska komma ett körförbud för alla fordonen precis när de ska användas som mest.

Transportstyrelsen ser nu över möjligheten att undvika besiktningsköer, genom att öppna redan till årsskiftet 2017-18 för A-traktorerna.

– Inget är bestämt ännu, men vi vill att förarna ska slippa att få ett körförbud mitt i den period som man verkligen vill använda fordonet. Men det kommer att krävas en del förändringar som regering och riksdag måste göra, säger Transportstyrelsens Hans Cassepierre till SVT.

LÄS ÄVEN: Här är skillnaden mellan epa- och A-traktor