Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovrätten: Streetrace-bil för 280 000 ska skrotas

Ford Mustang som byggts om för en halv miljon kronor, enligt ägaren.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Försvaret att streetrace-bilen kan ha förväxlats med en annan liknande bil gick inte hem hos hovrätten.

Nu fastställs domen om att denna Ford Mustang värd 280 000 kronor ska förverkas, enligt Mitti.

Allt om Bilar har tidigare berättat om den Ford Mustang som användes i olagliga streetrace. Värd nästan 300 000 kronor, men ändå lutade det åt skrotning efter dom i tingsrätten.

Det här ville verkligen inte bilens ägare och överklagade till hovrätten. Ägarens försvar där var att det i garaget funnits en annan streetrace-bil som var mycket lik den nu beslagtagna – och att det kan ha varit denna bil som körts i de olagliga bilracen.

Denna argumentation föll inte väl ut hos hovrätten som dessutom ifrågasatte varför detta inte tagits upp i tingsrätten tidigare.

Enligt ägaren har renoveringen och uppdateringen av bilen kostat omkring en halv miljon kronor och även om hovrätten är medveten om det så:

”Samtidigt framstår (bilägarens) behov av bilen som mycket begränsat, i ljuset av att (bilägaren) också har en annan bil och att Mustangen har byggts om så att den inte längre kan användas för normal transport” skriver hovrätten enligt Mitti.

Och fortsätter:

”Eftersom bilen använts vid allvarlig trafikbrottslighet, som har innefattat mycket stora risker för bl.a. trafiksäkerheten och som det framstår som utomordentligt angeläget att motverka, är det enligt hovrättens bedömning inte uppenbart oskäligt att förklara den förverkad.”

LÄS ÄVEN: Nya Ford Mustang GT är den snabbaste någonsin

Ägarens Ford Mustang syns på bilder och filmer

Bilägarens försvarare är Peter Ataseven tycker domen är felaktig.

– Vi är självklart missnöjda med domen, vi hade förväntat oss en annan utgång än i tingsrätten. Detta är en besvikelse. Jag tycker att man gjort en felaktig bevisvärdering. Först och främst har bilen inte använts vid så många tillfällen som hovrätten och tingsrätten kommit fram till. Vår uppfattning är att den använts vid tre tillfällen, och alla tre kan ha skett under en kort period som till exempel en helg, säger han till Mitti.

Enligt åklagare Anna Stråth har bilen använts i mellan 10 till 20 olagliga streetrace.

– Min bedömning är att det är den aktuella bilen som använts vid de tillfällen jag redogjort för, inte någon annan bil. Vid förhandlingen har jag pekat på de speciella kännetecken på bilen som synts på bilder och filmer. Därför är det just den här bilen som använts, säger hon till Mitti.

Och nu ska bilen alltså skrotas.

LÄS ÄVEN: Ford Mustang fortfarande usel i krocktester

Annons: