Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 16 aug 2018 15:51

Helldén om alliansens besked: ”På gränsen till fake news”

Demonstration för dieselförbud i Tyskland.

Demonstration för dieselförbud i Tyskland.

1/2

Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

2/2

Foto: Anders J Larsson

På en pressträff i dag lämnade allianspartierna i Stockholm besked om hur man ser på miljözoner i huvudstaden. 

Nu anklagar trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) partierna för att lämna oklara svar.

– De vill få det att framstå som att de säger nej till miljözoner, vilket de inte gör. De inser precis som vi att luftkvalitén är för dålig, säger han.

Allianspartierna själva tycker att de lämnar ett tydligt besked om miljözonerna. De vill inte ha någon begränsning för dieselbilar redan 2020, men däremot öppnar man för möjligheten att efter det införa zoner på enskilda gator.

– Miljözoner redan 2020 vore oansvarigt och inte motiverat utifrån luftkvalitén, eller investeringarna stockholmarna har gjort i sina bilar, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet.

Allianspartierna framhåller alltså hur dåligt det vore med miljözoner från 2020, och Moderaterna kampanjar genom att informera bilägare om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ge deras bil körförbud. Samtidigt öppnar man för införandet av zoner på enskilda gator. Det har fått Daniel Helldén att reagera.

– Vi har diskuterat frågan i snart två års tid, och varje gång vi har yttrat oss har allianspartierna varit med på vår linje. Vi är överens om att det behövs miljözoner på vissa gator, men i vilken omfattning vet vi inte. Ingen har sagt att det ska vara dieselförbud i hela innerstaden, säger han.

LÄS MER: Trängsel och parkeringsbrist – här är politikernas lösningar

Konflikt om körförbud i miljözonerna

Att ändå försöka skapa en konflikt i frågan är märkligt, enligt Daniel Helldén.

– De vill få det att framstå som att de säger nej till miljözoner, vilket de inte gör. De inser precis som vi att luftkvaliteten är för dålig, i Stockholms län dör över 1000 personer varje år som en följd av dålig luftkvalité, säger han.

Han har framför allt reagerat mot ord som körförbud, som bland andra Moderaterna har använt.

– Det handlar om att vissa gator inte ska få köras på, dieselbilar kan fortfarande köras på andra platser. Det är sakfel och märklig kampanjverksamhet, på gränsen på fake news, säger Daniel Helldén.

Alliansen ger ett gemensamt besked om införandet av miljözoner. Vilket gemensamt besked kan den rödgrönrosa majoriteten ge?

– Vi har hela tiden sagt att miljözoner kommer att behöva införas, sen är frågan när och var. Men det kommer att handla om enskilda gator eller områden, inte hela innerstaden, säger Daniel Helldén.

LÄS MER: Ministerns utspel mot bilmärket: Utsläppsmonster