Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 6 sep 2019 12:42

Helldén: Låt p-vakterna övervaka miljözonerna

1/2

Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Daniel Helldén vill att parkeringsvakter ska övervaka miljözonen i Stockholm, och vill även ha elektronisk övervakning i framtiden.

Daniel Helldén vill att parkeringsvakter ska övervaka miljözonen i Stockholm, och vill även ha elektronisk övervakning i framtiden.

2/2

Foto: EVA TEDESJÖ

Efter att Stockholm kommun beslutat om miljözoner på Hornsgatan vill nu trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ha parkeringsvakter som övervakar miljözonerna, och på sikt elektronisk övervakning. 

Som vi skrev tidigare i veckan beslutade Stockholms kommunfullmäktige under måndagen om införandet av miljözoner. Zonen kommer införas från och med 1 februari nästa år, kanske så så tidigt som 15 januari 2020.

Mitt i rapporterar att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) vill ha parkeringsvakter som övervakar miljözonen. I framtiden ska även elektronisk övervakning likt den vid vägtullarna för trängselskatten användas.

– Då skulle man kunna få en riktigt, riktigt bra efterlevnad, säger Daniel Helldén (MP till Mitt i.

Riskerar böter på 1 000 kronor

Det innebär att bensin- och dieselbilar måste ha utsläppsklasserna euro 5 eller 6 för att få köra på Hornsgatan. Den som kör med en bil som inte får vara i miljözonen riskerar böter på 1 000 kronor. Men polisen har inte resurser att kontrollera miljözonerna.

I dag får inte Stockholms stad bötfälla trafiköverträdelser, men Transportstyrelsen förslår i en utredning att dagens parkeringsvakter i framtiden ska kunna bötfälla bilar i fel euroklass som står parkerade på Hornsgatan. 

Antagligen finns ingen lösning på plats till början av 2020, tills dess är det polisens uppgift att se till så att förbudet efterföljs.

Eventuella ytterligare framtida miljözoner kommer dröja, först ska miljözonen utvärderas.