Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 16 sep 2019 09:38

Extra många fartkontroller på svenska vägar just nu

Under vecka 38 genomför polisen sin nationella trafikvecka.

Under vecka 38 genomför polisen sin nationella trafikvecka.

Foto: LASSE SVENSSON

Under vecka 38 genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighetskontroller. Alla medlemsländer i EU har varje år flera gemensamma trafikveckor.

– Hastighetsefterlevnad är den enskilt viktigaste parametern för att kunna reducera dödstalen i vägtrafikmiljön, men tyvärr upplever vi att många bilister kör för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen. 

Under måndagen inleder polisen den nationella trafikveckan som genomförs mellan 16 och 22 september. Fokus hos årets trafikvecka ligger på hastighetskontroller. 

Varje år dör flera hundra personer i trafiken och en av orsakerna är för höga hastigheter. 

– Hastighetsefterlevnad är den enskilt viktigaste parametern för att kunna reducera dödstalen i vägtrafikmiljön, men tyvärr upplever vi att många bilister kör för fort. Polisen kommer fortsätta med kontroller på olika platser och vid olika tidpunkter för att bidra till att nå målet med Nollvisionen, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen.

LÄS MER: Bakaxeln säkrad med spännband – körde på E20

Genomförs i alla EU-länder

Nollvisionen innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i vägtrafiken. För att nå målet arbetar polisen med flera olika myndigheter. Det är ett samspel mellan infrastrukturåtgärder, krocksäkerheten i fordonet och användare. 

Trafikveckan genomförs i alla medlemsländer i EU och är en av flera varje år. Hastighetskontrollerna genomförs synligt, men även genom dold övervakning i polisbilar och civilpolisfordon. 

https://www.facebook.com/polisen/posts/2580256438702495