Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 11 apr 2018 09:51

Här tankar poliserna fel bränsle – 299 gånger

Den engelska polisen fyllde på med fel bränsle 299 gånger under förra året.

Den engelska polisen fyllde på med fel bränsle 299 gånger under förra året.

Foto: COLOURBOX

I England har poliserna ha svårt att tanka rätt. 299 gånger under förra året valde de fel bränsle till sina bilar.

Reparationskostnaderna nådde över 600 000 kronor totalt.

– Kanske behövs det lite mer detektivarbete vid mackarna, säger Edmund King vid Automobile Association till Autoexpress.

Vi har nog alla stått där på bensinmacken och fått tänka till en extra gång så vi inte väljer fel pump eller slang. Och extra nervöst kan det bli om bilen är lånad eller hyrd.

Då är det lätt att tänka att de som ändå spenderar stora delen av sin dag i bilen nog har bättre koll. Som till exempel poliser.

I England har det dock blossat upp en allmän diskussion i frågan när journalister grävt fram att poliser i landet lyckats tanka fel bränsle hela 299 gånger.

De efterföljande reparationskostnaderna når upp till totalsumman 626 000 kronor.

Edmund King som är president i AA, Englands motsvarighet till Motormännen, kommenterar det hela så här:

– Kanske behövs det lite mer detektivarbete vid mackarna för att försäkra att rätt bränsle hamnar i rätt bil.

LÄS ÄVEN: Nya regler kan ge ännu dyrare bensin och diesel

Polisen säger att 299 feltankningar är få

Men polisens talesperson är inne på ett annat spår och menar att ”polisbilarna rankades 1,5 miljoner gånger och det här är en extremt liten andel”.

En annan kommentar kommer från chefen hos West Midlands Police, Gary Mallett, som menar att sparbeslutet att sluta tanka vid interna polispumpar har påverkat negativt. Han tror sig också ha en lösning på problemet.

– Vi såg en rejäl ökning i felaktiga tankningar 2013-14 och hanterade det genom att meddela alla användare om problemet och vad misstagen kostade. Dessutom märkte vi upp alla bilarna med rätt bränsletyp, som en påminnelse. Det halverade antalet misstag.

De är vid West Midlands Police som flest feltakningar skett under 2017 – 66 gånger, vilket kostade 44 000 kronor att laga. Högst reparationskostnader fanns hos Metropolitan Police – motsvarande 207 000 kronor.

Det totala antalet (299) feltankningar kan vara högre då bara 40 av 45 polisdistrikt svarat på journalisternas förfrågningar. Av dessa 40 har 33 distrikt erkänt felaktiga tankningar.

LÄS ÄVEN: Dieselförbud och skatt – så vill partierna göra med din bil