Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 9 jul 2018 07:45

Här tankar du billigast i Sommar-Sverige

Bensinpris på över 16 kronor är numera ingen ovanlig syn. Här på Circle K i Visby.

Bensinpris på över 16 kronor är numera ingen ovanlig syn. Här på Circle K i Visby.

1/2

Foto: PATRIK ÖSTERBERG

Att tanka på rätt ställe kan spara en hel del.

Att tanka på rätt ställe kan spara en hel del.

2/2

Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Priset på diesel och bensin har ökat rejält och verkar nu stanna runt 16 kronor. Det gör att allt från vanlig pendling till de bilsemestrar många gör under sommaren kan bli dyrare än vad man planerat för.

Enligtt en Sifo-undersökning beställd av Kvdbil ägnar sig 4 av 5 svenskar någon gång åt så kallad eco-driving – det vill säga bränslesmart körning. Men få vet egentligen hur mycket de då sparar i rena pengar. 

– Den som vill köra miljövänligt utan alltför stora ansträngningar ska välja en bil med låg bränsleförbrukning som har modern och bra utrustning som underlättar Eco-körningen. En start/stopp knapp är ett exempelvis på en sådan funktion. I många nyare bilmodeller finns också möjlighet att mäta hur miljösmart man kör, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Genom att förbättra sitt körsätt kan den genomsnittliga bränsleförbrukningen minska med upp till 15 procent, enligt Gröna Bilister. Och nyckeln till att spara bränsle stavas planering. 

Det handlar dels om att planera resan, så att du tar den kortaste vägen och undviker tät trafik och olyckor, och dels om att planera körningen. Undvik hårda inbromsningar och rulla i stället (släpp gasen men inte kopplingen). 

Ett annat sätt att spara bränsle på är att motorbromsa. Släpp gasen helt och växla ner till varvmätaren visar 1200-1300 varv per minut. Men gör det i tid, för att det tar längre tid att motorbromsa än att bromsa på vanligt sätt.

LÄS MER: Regeringens bensinskatt är en snyting mot bilägarna

Växla snabbt och packa lätt för att minska förbrukningen

Var också med och växla snabbt, och hoppa över växlar. Gå från ettan till tvåan till fyran, eller trean till femman, om trafiken tillåter. De högre växlarna drar nämligen mindre bränsle. Försök att växla innan motorn når 3000 varv per minut.

Du tjänar också rejält på att ha koll bilens tyngd. Behöver du ha takboxen på när du ska ut och köra i sommar? Måste du verkligen ha med all den packningen? Tänk till innan, det lönar sig. AC:n är också en riktig energibov, så kör den inte i onödan.

Slutligen är däcken avgörande. Se till att de har rätt storlek, det är viktigt att de inte är för breda. Och glöm inte den gamla regeln om att kolla däcktrycket vid varannan tankning.

Har du gjort allt det här för att minska bränsleförbrukningen finns det en grej kvar att göra: Kolla in listan nedan för att se var du tankar billigast.

LÄS MER: Så påverkas du av de höjda bensinpriserna