Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 16 maj 2018 09:30

Här är vägarna du ska undvika i sommar

I sommar får du vara beredd på att bilresan kan ta längre tid än vanligt.

I sommar får du vara beredd på att bilresan kan ta längre tid än vanligt.

1/2

Foto: LASSE SANDSTRÖM

Kartan visar bara de största vägarbetena, kolla på Trafikverkets hemsida för att se hur det ser ut exakt där du bor.

Kartan visar bara de största vägarbetena, kolla på Trafikverkets hemsida för att se hur det ser ut exakt där du bor.

2/2

Foto: Trafikverket

Sommartid innebär inte bara glass och bilsemester utan också många vägarbeten. När färre bilpendlar och vägarbeten går lättare och snabbare än vanligt passar man på att rusta upp de svenska vägarna. Här är hela listan över de vägarbeten som kommer att påverka trafiken mest i sommar.

Under hela sommarhalvåret genomförs många vägarbeten. Det kan handla om allt ifrån enkla reparationer av vägar till underhåll av broar och tunnlar eller nybyggen. Trots att många bilsemestrar är det ändå färre bilar på vägarna eftersom färre pendlar till jobbet med bil.

Men den viktigaste anledningen till att så många vägarbeten genomförs under årets varmaste månader är just vädret.

– Vi måste ha plusgrader och tjälen måste ha kommit ur marken för att vi ska kunna göra bra arbeten på vägarna. Om man gör en vägreparation när det är tjäle kan man vara säker på att det inte kommer hålla när den försvinner, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Flest vägarbeten efter midsommar

Just i år har den sena vintern ställt till med problem.

– Det som är speciellt i år är att vintern har hållit ut länge vilket gör att uppstarten blir intensivare än vanligt. Längst upp i norr är det fortfarande tjäle på vissa platser, säger Bengt Olsson.

Även om en hel del vägarbeten redan startat är det efter midsommar som det blir som intensivast. 

– Precis innan midsommar pausar vi alla arbeten som inte är akuta, eftersom det är en  stor trafikhelg, säger Bengt Olsson.

LÄS MER: Jan-Erik Berggren: Inget gör mig lika arg 

Sänk farten och håll avstånd

Hur ska man då som trafikant bete sig kring vägarbeten? Stalltipset är, kanske inte helt oväntat, att sänka farten. Vid många vägarbeten är farten tillfälligt sänkt.

– Vinsten av att köra fort är inte så stor som man kan tro. Kör man 90 km/h i stället för 80 tjänar man 55 sekunder på en mil. Då är frågan om det är värt det, eftersom hastigheten är den viktigaste faktorn som påverkar olycksrisk, säger Bengt Olsson.

Han poängterar också vikten av att inte susa förbi precis bredvid ett vägarbete.

– Håll avståndet, vi ser olyckstillbud var och varannan dag för de som jobbar på våra vägar. Många kör fort och nära de som jobbar, men gör inte det. Vi vill inte att någon inte ska komma hem efter att ha varit ute och jobbat på våra vägar, säger Bengt Olsson.

LÄS MER: Bärgaren Rickard: ”Är så rädd varje dag”