Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 18 maj 2018 16:00

Här är svenska storstaden vi inte vill köra i

Visst kan Malmö vara idylliskt – men det är ingen favorit att köra bil i, enligt en ny undersökning.

Visst kan Malmö vara idylliskt – men det är ingen favorit att köra bil i, enligt en ny undersökning.

1/3

Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN

Mycket trafik i Stockholm, men ändå läsarnas favoritstad att köra i.

Mycket trafik i Stockholm, men ändå läsarnas favoritstad att köra i.

2/3

Foto: SARA STRANDLUND

Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren

Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren

3/3

Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Malmö må kunna skryta med god falafel och Sveriges bästa fotbollspelare, men det är den svenska storstaden där Allt om Bilars läsare inte vill köra. 

En stor del föredrar dessutom att hålla sig helt utanför storstaden med bilen.

Enligt en undersökning med Allt om Bilars läsare med 3175 svar är det Malmö vi helst undviker när vi ska ut och ta bilen. På frågan ”Vilken stad är trevligast att köra bil i?” med svarsalternativen Malmö, Stockholm, Göteborg och Annan svarade bara tolv procent Malmö.

Men Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren, som kört mycket bil i de svenska storstäderna, håller inte med om att Malmö är minst trevlig att köra i.

– Det är den enklaste storstaden i Sverige med många ringleder och bra flyt. Tänk på filbyten och rondellkörning och håll koll på orienteringen norr-söder när du kör runt, säger han.

Ologiska korsningar i Göteborg

Näst trevligast är Göteborg, 19 procent av de svarande tycker att det är den trevligaste staden att köra i.

– Alla vägar bär till Tingstadstunneln – där det är stopp. Flera ologiska korsningar där största vägen smalnar av och svänger. Stökig stad. Och så spårvagnarna på det som man aldrig blir riktigt klok på, säger Jan-Erik Berggren om Göteborg.

LÄS MER: Polisen om trafiken: Största problemet är mobilerna

Mycket trafik i Stockholm

Trots de berömda bilköerna får Stockholm flest röster, även om det inte är många fler röster än Göteborg. 21 procent av de svarande tycker att den kungliga huvudstaden är trevligast att köra i.

– Det är mycket trafik under de flesta av dygnets timmar. Essingeleden är en flaskhals och händer det minsta lilla i stan stannar allt upp. Undvik att köra bil 07-09 och 15-18, överallt. Men ta det lugn och bli inte stressad av det höga tempot, säger Jan-Erik Berggren om Stockholmstrafiken.

Svaren innebär att många helst inte kör i storstan överhuvudtaget - 48 procent tycker varken att Stockholm, Göteborg eller Malmö är trevlig att köra i. Övriga städer som många tyckt är trevliga är Karlstad, Sundsvall, Västerås, Norrköping, Uppsala, Helsingborg och Linköping.

LÄS MER: Larm – var femte cyklist kör mot rött