Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 23 jul 2019 07:00

Här är städerna med bäst och sämst kollektivtrafik

Foto: VÄSTTRAFIK

Invånarna i Sveriges 20 största städer har fått betygsätta deras stads kollektivtrafik. Undersökningen som är gjord av Projektengagemang visar att Karlstadborna är nöjdast och Medelpad-staden ligger i botten.

I dagens samhälle spelar kollektivtrafiken en mycket stor roll. Den ska underlätta våra resor till och från skola och jobb och dessutom ge oss möjligheten att tänka mer klimatsmart och lämna bilen hemma. 

Men för att det ska vara ett fungerande alternativ krävs det också att den levererar. 

I en rapport kallad Samhällsbarometern, gjord av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang (PE), har invånarna i Sveriges 20 största städer fått chansen att betygsätta deras stads kollektivtrafik. 

LÄS MER: Nya hastighetsgränser ska rädda 16 liv per år 

Sundsvall ligger i botten

Undersökningen visar att Karlstadborna är allra nöjdast med sin kollektivtrafik, medan Sundsvallborna visar störst missnöje.

– I utvecklingen av våra städer är det viktigt att optimera kollektivtrafiken och underlätta för människor att förflytta sig fritt. Det är också viktigt att se till att det är lätt att använda andra färdmedel än bil. Svenskarnas upplevelser visar att det finns mycket kvar att göra och att det finns en stor potential att nyttja innovativ och digital teknik för att ytterligare effektivisera och förbättra kollektivtrafiken i våra städer, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE.

LÄS ÄVEN: Här är sommarens stora vägarbeten i Sverige 

Undersökningen är gjord av PE och cirka 3 300 svenskar har deltagit.