Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 2 jul 2019 13:00

Här är sommarens stora vägarbeten i Sverige

Med listan över Sveriges stora vägarbeten slipper du trafikstockningen.

Med listan över Sveriges stora vägarbeten slipper du trafikstockningen.

1/2

Foto: IZABELLE NORDFJELL

2/2

Foto: SARA STRANDLUND

Sommar innebär inte semester för alla. Ute på de svenska vägarna är det högsäsong för underhållningsarbete. 

För att undvika trafikstockning och göra arbetet så säkert som möjligt för alla inblandade har du här – sommarens stora vägarbetslista.

Ni vet ju hur det är. Den efterlängtade semestern har äntligen kommit och man vill så snabbt som möjligt ta sig till stugan, campingen eller släktingarna där grillen väntar. Alla är trötta och plötsligt tar det stopp. Trafikstockningar och enkelfiligt på långa sträckor. 

För säkerhetens och smidighetens skull har M Sverige sammanställt en lista över de största vägarbetena i landet. På så sätt kan du planera din resa i förväg och göra bilturen säkrare för samtliga inblandade.

LÄS MER: Bärgaren Johnny ryter till – fått nog av vårdslösa bilister 

Farlig miljö för vägarbetarna

På senare år har flera arbetare skadats och till och med dödats i sitt jobb ute på vägarna. Ofta handlar det om bilister som kört riskfyllt. 

– Kör försiktigt och följ hastighetsbegränsningarna när du passerar vägarbeten. Tänk på att inte utsätta vägarbetarna för risker, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle, Riksförbundet M Sverige.

För säkrare resa ska du gärna välja mötesseparerade vägar där det är möjligt. Håll avstånd och hastighetsbegränsningar. Undvik att köra ”dagen efter” – försäkra dig om att du är nykter och utvilad. Ta också gärna med dig vatten och något tilltugg för att klara av längre stopp.

LÄS ÄVEN: Ny statistik: Här finns världens farligaste vägar 

Förbered din resa 

Regelbundna raster är viktigt för resans säkerhet. Vi har tidigare skrivit om Sveriges bästa rastplatser som kan vara värda att kolla upp på förhand. 

Andra saker man kan tänka på innan resan är att kontrollera däcken och lufttrycket, fylla på spolarvätska och kontrollera torkarbladen. Se också över belysningen och ha med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa i bilen för nödfall. Ladda mobiltelefonen – men använd den aldrig när du kör. 

Att kolla upp vägarbetena på förhand kan ge dig möjlighet att ta en annan körsträcka och slippa fastna i de långa köerna.