Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 27 aug 2019 07:00

Här är polisens råd till alla cyklister som gör fel

Foto: BILDBYRÅN

Ibland är det inte lätt att vara cyklist. Nu har polisen i Norrbotten gett några användbara råd för cyklister. 

För en tid sedan skrev polisen i Norrbotten ett inlägg om vilka regler som gäller för cyklister, får du till exempel köra över ett övergångsställe med din cykel? Jo, det får du, men kom ihåg att du har väjningsplikt mot både gående och även mot fordon på vägen. Polisen hänvisar till Transportstyrelsen i sitt inlägg på Facebook. 

Här är några regler som är bra att känna till som cyklist: 

Väjningsplikt

Innebär det att man i god tid sänker hastigheten eller stanna. Visa hänsyn till fordon som man närmar sig och man får bara köra vidare om det inte finns någon risk eller fara för någon ann

Cykelpassage

Är den delen av en väg som är avsedd för en cykel eller eller förare av moped klass II. 

Cykelöverfart

Är den delen av en väg som är avsedd för en cykel eller eller förare av moped klass II som är för att korsa en körbana eller cykelbana som anges med vägmarkering eller vägmärke. 

Övergångsställe

Det är inte förbjudet att passera ett övergångställe med cykeln som är anpassade för fotgängare, men du har väjningsplikt mot gående och mot fordon på vägen. 

Gågata eller gångfartsområde

Cyklar man på en gågata eller gångfartsområdet är högsta hastigheten gångfart och man har väjningsplikt mot gående

Att svänga åt vänster

Ge tecken att du ska svänga vänster i god tid. Om det är mycket trafik eller man känns sig osäkert går det att göra den ”stora svängen” vilket innebär att man lägger sig längst till höger och fortsätt rakt över den korsande vägen. När det är fritt går det bra att slutföra vänstersvängen genom att gå eller leda cykeln över vägen. 

Cykla på cykelbana 

Finns det en cykelbana ska man normalt använda den. Barn som är upp till åtta år får cykla på gångbana om cykelbana saknas. Man cyklar till höger på cykelbanan och gör omkörningarna på vänster. 

Cykla på körbana

Man får faktiskt även cykla på en körbana, om man är särskilt försiktig. Man måste ha fyllt 15 år samt att hastighetsbegränsningen på körbanan max är 50 km/h. I övrigt får man endast använda körbanan om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.

https://www.facebook.com/polisen.norrbotten/posts/2138528042923194