Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 16 sep 2018 10:06

Här är nummerplåtarna som Transportstyrelsen stoppat

En av 2017 års skyltar som fick nej. Och försöken med anstötliga nummerplåtar har fortsatt under 2018. (Bilden är ett montage.)

En av 2017 års skyltar som fick nej. Och försöken med anstötliga nummerplåtar har fortsatt under 2018. (Bilden är ett montage.)

1/2

Foto: BMW

En av de nummerplåtar som i efterhand dragits tillbaka tillhörde Razvan Stefanescu som stoppades av rumänsk polis på grund av skyltens betydelse.

En av de nummerplåtar som i efterhand dragits tillbaka tillhörde Razvan Stefanescu som stoppades av rumänsk polis på grund av skyltens betydelse.

2/2

Foto: FACEBOOK

Psalm23, V Putin och 666 DEV är bara några av de personliga registreringsskyltar som inte fått godkänt av Transportstyrelsen i år.

– Men det är inte lätt. Vi googlar för att vara på den säkra sidan, säger myndighetens skyltgranskare Eva Isaksen till Metro.

Det går att beställa personliga registreringsskyltar till ditt fordon. 6 200 kronor kostar det, och nummerplåten gäller i tio år. Men det finns bestämda regler. Och här är en sammfattning av de Transportstyrelsen skriver på sin hemsida: ”Din skylt måste ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver, siffror och mellanrum. Om du vill använda en beteckning som motsvarar ett produkt- eller företagsnamn, måste du kontakta den som äger rätten till namnet och få ett skriftligt medgivande. Skylten får inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet.”

Det är framförallt den sista meningen som ställer till det för ett antal ansökande. Fula ord, politiska eller religiösa budskap och liknande får nej. Men det är inget lätt jobb att upptäcka alla dolda meningar.

– Vi googlar, kollar slanglexikon och diverse sökmotorer för att vara på den säkra sidan, säger Transportstyrelsens skyltgranskare Eva Isaksen till Metro.

LÄS ÄVEN: Kombinationerna snart slut – nu kommer nya regskyltarna 

PIRAAT fick nej – kan du gissa varför?

Längre ner hittar ni en faktaruta med de förslag på personliga registreringsskyltar som inte fått godkänt under perioden 1 januari-31 juli 2018.

En hel del av försöken känns ganska lättstoppade – SEXY, FUK YEE, BIITCH, SEX4FUN. Men det finns andra som inte är helt lätta att förstå. Inte förrän Eva Isaksen förklara i alla fall. PIRAAT är till exempel ett belgiskt ölmärke.

Och eftersom det inte ska finnas politiska eller religiösa budskap faller även PSALM23, PSO23 och 2U23L. Det senare är Jesus baklänges.

Här är några andra, med Eva Isaksens förklaring efteråt.

ODJEBI: En svårdom på bosniska.

JOS PSD och MUIEPSD: Rumänska regeringspartiet, som anklagas för att vara korrupt.

HAMC: Det kan betyda Hells Angels MC.

En skylt kan få nobben i efterhand, även om den först godkänts. Så var det bland annat med de rumänska nummerplåtarna. Allt om Bilar har tidigare skrivit om hur bilen stoppades i Rumänien av polis.

Är du intresserad av en personlig registreringsskylt så kan du testa på Transportstyrelsens hemsida om ditt val kommer godkännas.

LÄS ÄVEN: Man gripen för obscen svensk nummerskylt