Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 13 feb 2017 12:54

Här är budfirman som aldrig svänger vänster

UPS budbilar svänger nästan bara höger – vänstersvängar slösar tid och bränsle.

UPS budbilar svänger nästan bara höger – vänstersvängar slösar tid och bränsle.

Foto: UPS

Chaufförerna hos den globala budfirman UPS svänger aldrig vänster vilket sparar bränsle och pengar samt minskar riskerna för olyckor.

Detsamma skulle gälla vanliga förare. Men är det genomförbart?

Ända sedan 2004 har den amerikanska budfirman UPS haft en policy för sina leveranser runtom i världen: sväng inte vänster.

Låter det helt uppåt väggarna galet? Det är det faktiskt inte. Det har sparat företaget omkring 38 miljoner liter bränsle, gjort att 20 000 ton koldioxid INTE släppts ut i atmosfären och möjliggjort att företaget kunnat leverera YTTERLIGARE 350 000 paket. Allt enligt Travel and Leisure.

Men hur har det gått till?

Jo, 1959 skapades trafiksystem för att räkna ut hur du lättast kan komma från punkt A till punkt B - med en mängd variabler inkluderade i ekvationen. Och det system UPS använder räknade ut att vänstersvängar är slöseri med tid och pengar. (Det ska tilläggas att detta gäller vänstersvängar i länder med högertrafik.)

Att svänga vänster i en korsning kan minska leveranstiden men det ökar riskerna för en olycka – och en olycka är ju inte bara fara för liv och lem, det försenar sannerligen tiden för det skickade paketet. Om det överhuvudtaget klarat smällen. Dessutom innebär en högersväng att inget bränsle går åt till att stå stilla i en korsning och vänta.

LÄS MER: "Elbilar kommer inte minska utsläppen"

Svänger bara vänster när de absolut måste

Nu finns det ju naturligtvis vänstersvängar som är helt omöjliga att undvika men enligt UPS står vänstersvängarna bara för tio procent av den totala mängden svängar gjorda av företagets fordon.

Okej, det är ju en viss skillnad på att köra tusen och åter tusen leveranser i New York, jämfört med en enda i Säffle, men det har visat sig att UPS-systemet faktiskt stämmer. Det kända tv-programmet "Mythbusters" har testat och kommit fram till att högersvängar (i länder med högertrafik) sparar bränsle – bara att kolla in klippet. 

Naturligtvis fungerar den här sväng-bara-höger-policyn bättre i länder där förare bara behöver lämna företräde vid högersvängar, som i USA, och inte tvingas stanna vid ett rödljus.

Skulle då policyn kunna fungera för personbilstrafiken världen över? Ja, i varje fall i storstäderna och så länge bilarna fortsätter dra fossila bränslen även i korsningar. Dessutom är ju den minskade olycksrisken sannerligen något positivt (och det finns säkert med i framtida vägplaneringar).

Men kommer den stressade människan kunna välja bort vänstersvängar när det innebär ett par minuter längre restid?

LÄS ÄVEN: Så mycket drar din bil – egentligen