Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 24 apr 2018 10:54

Guide: Bilpooler och bildelning – så funkar det

Många bilpooler låter dig boka en bil genom en app.

Många bilpooler låter dig boka en bil genom en app.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Delningsekonomin är här. Tack vare ny teknik har det blivit lättare än någonsin att dela på allt från lägenheter till bilar. Att dela på bilen med andra via en bilpool har aldrig varit lättare – men det finns flera saker att kolla upp innan du väljer bilpool. Här rätar vi ut frågetecknen.

Vi utnyttjar våra bilar allt mindre effektivt. En genomsnittlig bil i Europa står parkerad 92 procent av tiden, och av de åtta procent som den kör letar den efter parkering eller står stilla i trafiken tre procent av tiden. Den kör alltså effektivt fem procent av tiden. 

Av de fem säten som finns i en vanlig bil används i snitt en och en halv. Det innebär att en vanlig bil i Europa utnyttjas till mellan en och en halv och två procent av sin kapacitet.

Ett sätt att utnyttja bilarna bättre är genom bildelning, alltså att fler personer kör samma bil. Framför allt i storstäderna skulle en effektivare användning av bilarna dessutom leda till fler lediga parkeringsplatser och en bättre trafiksituation.

Vad är bilpooler och bildelning?

Bildelning innebär att flera personer delar på samma bil, det kan till exempel handla om att samåka till jobbet. En bilpool är en form av bildelning som innebär att flera personer tillsammans äger en eller flera bilar och delar på dem.

Det finns både ideella bilpooler, som drivs utan vinst av människor på sin fritid och därför ofta är billigare, och bilpooler som drivs av företag. Det senare har blivit betydligt vanligare under de senaste åren och i dag finns många aktörer på den svenska marknaden.

Foto: Shutterstock

Hur fungerar en bilpool?

Den vanligaste modellen är att du betalar en viss månadsavgift och sedan betalar både en tim- och en kilometerkostnad varje gång du kör. Vissa bilpooler har ingen månadskostnad men då blir det dyrare per timme och kilometer.

Oftast hämtar du bil och nycklar på ett specifikt ställe där du sedan lämnar tillbaka den när den är klar. Det finns dock andra modeller där du kan ställa bilen var som helst eller direkt lämna vidare den till nästa person som ska använda den.

Det vanligaste är att kostnader för drivmedel ingår i priset och att du av bilpoolen får med ett kort för att tanka på en viss tankstation. Om det är en elbil kan du i stället få med en sladd och ladda själv.

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt (ANNONS)     

Hur vet jag om en bilpool passar mig?

En bilpool passar dig som kör mellan en gång i månaden till ett par gånger i veckan. Kör du mer sällan är det billigare att hyra en bil, kör du oftare är det smartare att köpa. Konsumentverket rekommenderar en bilpool till dig som kör mellan 200 och 1000 mil om året.

Det är också viktigt att det finns bilar nära där du vill köra – kolla noga på nätet innan du går med i en bilpool.

En bilpool är inte bara för dig som inte har bil, det kan också vara ett alternativ om du ibland behöver en andra bil, en bil med dragkrok, en bil med större lastutrymme, eller liknande.

Vad är fördelarna med bilpooler?

Det är den billigaste lösningen om du behöver bil ibland.

Du behöver inte tänka på kringkostnader som försäkring, underhåll, fordonsskatt, trängelskatt, och så vidare. Du vet precis vad det kommer att kosta innan du kör.

Du slipper extra ansvar för till exempel tvätt, besiktning, service och däckbyte.

Du tar inte bilen i onödan.

Sparar pengar på parkeringar och slipper lägga tid på att leta parkeringsplats (förutsatt att bilpoolen har egna parkeringsplatser, vilket är vanligt).

Bilarna används mer effektivt, vilket är bra ur ett samhälls- och miljöperspektiv.

Vilka nackdelar kan finnas med en bilpool?

Självrisken på försäkringen kan vara hög om olyckan är framme och bilen blir skadad. Läs på noga i förväg – ibland kan det behövas en extra försäkring.

Om du ska köra långt är det oftare dyrare per kilometer än en hyrbil.

Du är inte garanterad att det finns en bil precis när du behöver den.

Du måste planera din körning och boka en bil i förväg.

Du kan vara bunden till att tanka på en viss station.

På marknaden finns en rad olika aktörer, båda kommersiella och ideella. Här är en genomgång av fem av de största, men det finns fler aktörer än dem, bland andra GoMore, Ridebite & Bilpoolen.nu.

 

Drive Now – BMW och Mini i Stockholm

Uppdatering: Drive Now har valt att avsluta sin verksamhet i Stockholm, men finns kvar i andra europeiska städer.

BMW i3 Electric på laddning, här framför BMW:s huvudkontor i München.

Foto: Shutterstock

Var?

Finns i Sverige bara i Stockholm, utöver det i tolv europeiska storstäder.

Vad för bilar?

Elbilarna BMW i3 och BMW 1-serien samt BMW X1 och Mini Clubman, Mini Cooper 5 och Mini 3.

Vad kostar det?

När du går med för första gången betalar du en anmälningsavgift på 290 kronor. Därefter kostar bilarna endast när du använder dem, cirka 5 kronor per minut.

För längre turer kan det löna sig att boka ett tim- eller dygnspaket, istället för att betala den normala minuttaxan. Paketen finns för 3, 6, 9, 24 och 48 timmar. Prisen för en tretimmarstur ligger på 399 kr och en 48-timmarsbokning kostar 1299 kronor.

Parkering?

Parkerar gratis på alla platser som täcks av Easypark, men du betalar själv för annan parkering. Har egna, gratis parkeringsplatser på Arlanda, vid NK och vid Ikea i Kungens kurva.

Du hämtar och lämnar inte bilen på en fast punkt, utan kan i appen se var närmaste Drive Now-bil står. Då är det bara att plocka upp den med appen. När du sedan är klar kan du lämna den på vilken Easypark-parkering som helst, så länge den får stå där i 24 timmar.

Har utöver det ett "handshake"-system, där du kan lämna över en bil direkt till nästa person som ska använda den. När du hoppar in i bilen får du välja om bilen under resan ska synas i appen. Om du valt det kan bilen under körning bokas av andra, så att du kan lämna ifrån dig den direkt när du kommer fram.

För vem?

Passar bra för dig som kör oregelbundet och till olika platser, eftersom du kan lämna bilen där du vill och betalningsmodellerna är så flexibla. Om du ofta kör till Arlanda, NK eller Ikea i Kungens kurva kan du utnyttja parkeringsplatserna där.

Ideell bilpool, till exempel Stockholms bilpool

Toyota Auris är en av bilarna i Stockholms bilpool.

Foto: Toyota

Var?

Ideella bilpooler finns i en rad svenska städer – kolla på nätet om det finns hos dig.

Vad för bilar?

Varierar stort från stad till stad. I Stockholms bilpool finns Ford Focus och Mondeo, Toyota Verso och Auris, Kia Ceed, Volkswagen Golf och Seat Altea.

Vad kostar det?

Eftersom bilpoolen drivs ideellt blir det oftast billigare än när de drivs av ett företag. I Stockholm kostar det 150 kronor i månaden att vara med, och du hyr sedan bilarna för mellan 25 och 34 kronor i timmen. En kilometerkostnad på mellan 1,9 och 2,35 kronor inklusive bränsle tillkommer.

Du betalar för max 10 timmar per dygn, så dygnshyran blir som mest 340 kronor. När du går med i bilpoolen betalar du 4000 kronor i en så kallad medlemsinsats. Du får tillbaka pengarna när du går ur bilpoolen, förutsatt att den inte gått med förlust.

Parkering?

Varje bil har en fast parkering som betalas av bilpoolen, där bilen hämtas och lämnas. Utöver det äger bilpoolen ingen parkering.

Övrigt

I Stockholms bilpool får bilarna övningsköras, vilket är unikt. I två av bilarna får djur åka med, vilket inte brukar vara fallet med andra bilpooler. Alla medlemmar har fem timmars arbetsplikt om året.

För vem?

Passar dig som har en bil nära där du vill köra och om du vill övningsköra eller ha djur med i bilen. Bra för dig som vill gå med i en förening snarare än att stödja ett företag.

Move about – elbilar och elcyklar

Nissan Leaf är en av Move Abouts elbilar.

Foto: Nissan

Var?

Har bilpooler i 25 orter i Sverige, från Östersund i norr till Kristianstad i söder. Finns även i Danmark, Norge och Tyskland.

Vad för bilar?

Nissan Leaf, Renault Zoe, Nissan eNV-200, Tesla Model S 70D och Tesla Model S 90D. Samtliga är elbilar. Tesla är dyrare att boka än de andra bilarna. Alla bilar finns inte på alla orter. Hyr även ut elcyklar.

Vad kostar det?

Medlemmar i poolen betalar 124 kronor i månaden och sedan 79 kronor per timme (finns också en viss mängdrabatt för att boka fler timmar åt gången). Till skillnad från bensin- eller dieselbilar betalas ingen kilometeravgift, eftersom elen är så pass billig.

Parkering?

Har inga egna parkeringsplatser, men flera kommuner har särskilda platser för elbilar vilket kan göra det lättare att hitta plats.

För vem?

Den som vill kunna veta vad allt kommer att kosta redan innan bokning, eftersom det inte finns någon kilometeravgift. För den klimatmedvetne eller den som vill köra obehindrat i miljözoner.

Snappcar – Airbnb för bilar

På Snappcars hemsida kan man söka bland hundratals bilar att hyra.

Foto: Skärmdump

Var?

Finns i hela landet, med flest bilar i Stockholm och Göteborg.

Vad för bilar?

Finns verkligen allt, från småbilar till husbilar. De stora märkena är vanligast, vid en sökning i Stockholm ligger Volvo, Audi och VW i topp.

Vad kostar det?

Uthyraren bestämmer priset, så det varierar. De billigaste bilarna kostar runt 250 kronor per dygn, bland de dyraste finns en Porsche Carrera för 1750 kronor per dag. Enligt Snappcar är priserna i snitt mellan 30 och 40 procent billigare än hyrbilar.

Till skillnad från vanliga bilpooler har Snappcar ingen månadsavgift, men du får fördelar och rabatter om du hyr ofta. Till uthyrarens pris tillkommer försäkringskostnader samt Snappcars andel, som är tio procent från bilägaren och fem procent från den som hyr.

Parkering?

Snappcar har inga egna parkeringar, men bilarna som hyrs ut har oftast en hemparkering där bilen hämtas och lämnas.

För vem?

För dig som hyr oregelbundet – eftersom du sparar in på månadskostnaden jämfört med en bilpool – eller för dig i Stockholm eller Göteborg då det alltid finns bilar att hyra där.

Att hyra ut bilen via Snappcar passar dig som inte använder bilen varje dag och vill ta chansen att tjäna lite extra pengar.

BLI DIN EGEN BANK LENDIFY. Investera och spara pengar på ett smartare sätt hos Lendify med peer-peer-lån, det snabbast växande finansieringssättet (ANNONS)     

Sunfleet – flexibla betalningsmodeller

Volvo XC60 är en av bilarna i Sunfleets bilpool.

Foto: Volvo

Var?

Finns på 50 orter över hela Sverige.

Vad för bilar?

Framför allt Volvo, med modellerna S90, XC90, XC60, XC40, V90, V70, V60 och C30 Electric. Har även elbilen Renault Zoe, gashybriden Seat Mii och skåpbilarna Renault Kangoo, Master och Trafic.

Vad kostar det?

Har ett komplicerat system med olika medlemskap beroende på hur ofta man kör. Du kan antingen betala en månadsavgift på mellan 169 och 999 kronor, eller inte betala någon månadsavgift alls. Timpriset varierar mellan 15 och 80 kronor, beroende på din månadsavgift. Har du något av de dyrare medlemskapen hyr du gratis mellan 23 och 06.

Kilometerpriset är en eller två kronor beroende på vilken månadsavgift du betalar

På sunfleet.com/priser finns en kalkylator där du kan räkna ut vilket medlemskap som passar dig bäst. Att hyra en medelstor bil (exempelvis Volvo V60) för en resa i veckan som tar fem timmar och med tre mils körning kostar 1600 kronor per månad, men det beror också på vilken dag och tid på dagen du kör.

Parkering?

Sunfleet har egna parkeringsplatser, hur många och var beror givetvis på vilken stad du vill parkera i. Varje bil har en egen parkeringsplats där den måste lämnas tillbaka. Du kan alltså inte hämta bilen på ett ställe och lämna det på ett annat.

Parkeringssystemet gör det lättare att hitta parkering men minskar flexibiliteten. Kolla att du har en parkeringsplats nära dig!

För vem?

Passar dig som har en Sunfleet-parkering nära där du vill köra och dig som brukar ha svårt att hitta parkering. De flexibla betalningsmodellerna gör att du kan använda Sunfleet oavsett om du ska köra mycket eller lite.