Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 3 maj 2018 14:05

Klartecken för självkörande bussar på svenska vägar

Bussen som ska börja köra i Göteborg har plats för elva passagerare.

Bussen som ska börja köra i Göteborg har plats för elva passagerare.

1/2

Foto: Autonomous Mobility

Transportstyrelsens huvudkontor i Norrköping.

Transportstyrelsens huvudkontor i Norrköping.

2/2

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Transportstyrelsen har gett tillstånd för två självkörande bussar att köra på Chalmersområdet i Göteborg. 

Bussarna ska köra en sträcka på 1,2 kilometer och har en topphastighet på 20 kilometer i timmen.

Frågan om självkörande fordon är en av de absolut hetaste frågorna inom bil- och bussvärlden. Efter flera framsteg kom tidigare i år ett stort bakslag, då en självkörande Volvo körde ihjäl en person i Arizona i USA.

I Sverige har begränsade försök med självkörande fordon gjorts, men i betydligt mindre skala än i exempelvis USA. Transportstyrelsen måste ge sitt godkännande för att tester ska få göras, och för att få ett tillstånd måste den som ansöker själv kunna bevisa att fordonet är säkert.

Nu har Transportstyrelsen gett tillstånd till Amobility, ett dotterbolag till danska Autonomous Mobility, att köra två bussar på Chalmersområdet i Göteborg. De kommer från och med i dag och fram till den 30 september att köra mellan en parkering och en konferenslokal.

– De går från parkeringen, gör sen en sväng runt ett hörn och tar in på Chalmersområdet. Det är en sträcka på 1,2 kilometer och topphastigheten är 20 kilometer i timmen, säger Monica Näslund på Transportstyrelsen.

Eftersom lagen kräver att en person i fordonet är ansvarig för det kommer en "förare" att åka med i bussen. Förutom föraren finns det plats för tio passagerare.

LÄS MER: Grönt ljus för test med självkörande buss 

Ansökningar från Volvo, Scania och Einride

Just nu finns ytterligare sex ansökningar hos Transportstyrelsen om tester med självkörande fordon. Volvo har tre ansökningar, en om Drive Me-projektet i Göteborg och två där man vill testa självkörande lastbilar för sophantering och råvarutransport.

Scania har två ansökningar om försök med både lastbil och buss, och det svenska företaget Einride vill tillsammans med Lidl testa självkörande transporter till en butik i Halmstad. Ingen av ansökningarna har kommit speciellt långt.

– Vi har begärt dokumentation från de sökande. Det är upp till dem att visa att fordonet är säkert, sen gör vi tester längs vägen. Det är inte bara fordonet som ska vara säkert utan det ska också fungera med omgivningen, trafiksituationen, vägmärken och så vidare, säger Monica Näslund på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Dödsolyckan bakslag för Volvos självkörande projekt