Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 aug 2019 13:30

Nu ska alla rattfulla stoppas direkt i hamnen

Göteborgs hamns energihamn.

Göteborgs hamns energihamn.

Foto: GÖTEBORGS HAMN AB

Runt en tredjedel av alla dödsolyckor på vägarna kan kopplas ihop med alkohol eller droger. Ett steg i ledet att förhindra dessa är att sätta in fler nykterhetskontroller. Nu har Göteborgs hamn utrustats med en automatiserad sådan för att komma åt problemet. 

Nollvisionen är det långsiktiga målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Under juni månad var det rekordfå dödsolyckor på de svenska vägarna. En metod för att hålla den trenden är att sätta in allt fler nykterhetskontroller. 

I Göteborgs energihamn har nu en av de första automatiserade nykterhetskontrollerna installerats. 

– Hos oss är säkerheten alltid högsta prioritet. Vi har ett tätt trafikflöde in och ut genom våra portar och vi är glada att vara en av de första hamnarna som inför den här utrustningen vid våra bommar, säger Dan-Erik Andersson, operativ chef i energihamnen.

LÄS MER: Antal omkomna i trafiken minskar – rekord under juni 

Ska detektera onyktra förare

Det var i september 2017 som Trafikverket fick i uppdrag av regeringen att införa automatiserade nykterhetskontroller i vissa hamnar. 

Dessa placeras vid bommar, och blåser du positivt kommer du inte vidare med ditt fordon ut på det svenska vägnätet. 

Införandet och driften av kontrollanläggningarna bygger på ett samarbete mellan aktuella hamnar, polismyndigheten, Trafikverket och Tullverket.