Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 13 nov 2019 08:58

Göteborg en av världens bästa städer för bilister

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Göteborg slår Stockholm och Malmö i en ny stor undersökning där hundra av världens städer rankats efter hur det är att äga och köra bil där.

Infrastruktur, säkerhet och kostnad för bilister är parametrar som väger in i helhetsbetyget.

– Vissa städer verkar locka fram ett mer aggressivt beteende än andra, säger Sébastien Rohart, vd på Mister Auto.

Den europeiska bildelsförsäljaren Mister Auto har genom insamlad data tittat på vad som påverkar körupplevelsen för bilister i hundra städer världen över. 

Städerna bedömdes efter femton mätfaktorer indelade i tre kategorier: infrastruktur, säkerhet och kostnad.

Poängskalan var 0 till 100, med omdömen som spände från ”bör förbättras” till ”utmärkt”.

Bra luftkvalitet viktigt

Till infrastruktur räknade man saker som antal trafikstockningar per dag, bilar per invånare, väg- och luftkvalitet.

Stockholms luft kom på en tredjeplats med 98,55 poäng av 100 möjliga, bara Brisbane i Australien och Salvador i Brasilien ansågs bättre.

− Vi valde att inkludera städernas luftkvalitet i undersökningen eftersom vi ville se vilka städer i världen som lyckats hantera problemen med luftföroreningar, så att deras invånare säkert kan ta sig från punkt A till punkt B utan att deras hälsa äventyras, säger Sébastien Rohart, vd på Mister Auto.

− I vissa städer i världen kan du inte ens veva ned bilrutan medan du kör på grund av smog och avgaser, något som kraftigt påverkar invånarnas och bilförarnas hälsa och säkerhet.

De svenska vägarnas kvalitet ansågs betydligt sämre med Göteborg på plats 47, Malmö 48 och Stockholm 49.

Bombay i Indien är en av världens värsta städer för bilförare, enligt Mister Autos sammantagna undersökning.

Foto: SHUTTERSTOCK

Göteborg bäst i norra Europa

Sett till helhetspoäng står sig de tre svenska storstäderna bra. Göteborg ligger på plats 7 med 95,66 poäng av 100 möjliga. 

Göteborg slår så väl Stockholm som Malmö, och hamnar dessutom högst av alla städer i norra Europa som bilistvänlig stad. Malmö ligger på plats 14 med 94,14 poäng och Stockholm på plats 18 med 92,88 poäng. 

Malmö får samtidigt fina betyg för parametrar som genomsnittliga trafikstockningar per dag (delad förstaplats, 100 av 100 poäng) och genomsnittlig körhastighet (plats 5, 91,7 av 100 poäng).

LÄS MER:
10 tips – så gör du ditt livs bästa bilaffär just nu

Bensinpriser drar ned betyg

Städernas bränslekostnader, parkeringsavgifter och årliga vägskatt i förhållande till inkomstnivå har också spelat in i helhetsbetyget. 

I Lagos, Nigeria kostar 1 liter bensin 3,85 kronor, att jämföra med 18,18 kronor i Norge och 15,62 kronor i de svenska städerna. 

Aggressiviteten i körningen spelar också in.

− Vi har alla någon gång blivit vittne till eller utsatts för aggressivt beteende i trafiken, men vissa städer verkar locka fram ett mer aggressivt beteende än andra. Vi visste att det var viktigt att fråga invånarna om den här aspekten av bilkörandet i undersökningen eftersom antalet fall av aggressivt beteende i trafiken är mycket avslöjande för en stads allmänna körkultur, säger Sébastien Rohart, vd på Mister Auto.

– Genomgående finns det fortfarande mycket att göra för att det ska bli säkrare och kostnadsmässigt mer överkomligt att köra bil.

LÄS MER:
Se hela Mister Autos bilvänlighetsindex här 

Fler spännande listor hämtade från undersökningen

Så blir Volvos nya elbil