Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 26 nov 2018 15:57

Göran stoppade skenande buss – nu får han medalj

Göran Hallqvist tilldelades en medalj för rådigt ingripande av Rikspolischefen Anders Thornberg under en ceremoni på Polishuset i Stockholm. Hallqvist tog över ratten i en buss efter att chauffören svimmat och lyckades stanna den utan att någon passagerare skadades.

Göran Hallqvist tilldelades en medalj för rådigt ingripande av Rikspolischefen Anders Thornberg under en ceremoni på Polishuset i Stockholm. Hallqvist tog över ratten i en buss efter att chauffören svimmat och lyckades stanna den utan att någon passagerare skadades.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Göran Hallqvist skulle bara upp och kissa. Sekunder senare hade han fått stopp på den skenande bussen efter att föraren svimmat. 

Nu har hans agerande prisats av Polismyndigheten.

Händelsen inträffade för lite drygt ett år sedan, den 22 oktober 2017. Göran Hallqvist och hustrun Carola hade tillsammans med vänner varit på kryssning till Åland och befann sig på väg hem med buss till Gävle. Strax norr om Uppsala förvandlades söndagsfärden till något mycket allvarligare.

LÄS MER: 1 miljon svenskar är en trafikfara – ser för dåligt 

Undvek katastrof

– Jag var på väg upp för att kissa när jag märkte att vi började svänga in på en rastplats, men vi saktade inte ner så då förstod jag att något var fel, säger Göran Hallqvist.

Samtidigt som bussen rullade vidare tog Göran Hallqvist sig fram till den avsvimmade chauffören.

– Farthållaren satt på andra sidan så den kom jag inte åt, jag fick försöka svänga bussen och se till att vi inte körde in i lastbilarna som stod i närheten. Sedan kunde jag trycka till med förarens ben på pedalen så farthållaren hoppade ur, och siktade på att ta oss ut på motorvägen igen.

LÄS MER: 12 bilar som kan bli värdefulla klassiker i framtiden 

Första medaljen

Göran Hallqvists ingripande har uppmärksammats i medier så väl regionalt som nationellt, men insatsen har nu även belönats med en speciell medalj från Polismyndigheten. Där det tidigare var chefer på regional nivå som delade ut medaljer till medborgare som stått för hedervärda insatser är Göran Hallqvists medalj den första i sitt slag som delats ut i den nya polisorganisation som trädde i kraft 2015.

– Görans har agerat snabbt i en väldigt allvarlig situation, och därmed säkerligen räddat många liv. I farliga situationer är det bäst att vänta på polisen, men ibland finns inte den möjligheten och då är vi tacksamma att det finns sådana här medborgare, säger rikspolischef Anders Thornberg.

För Göran Hallqvist och hustrun Carola väntade efter medaljceremonin en högtidlig lunch med rikspolischefen.

TT: Ser du dig själv som en hjälte?

– Nej det vet jag inte. Jag tycker att alla som var med på bussen är hjältar, vi var många som hjälptes åt så att det gick bra till slut.