Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyrhjulsdrift är farligare på snö och is

Här går det ofta för fort – och speciellt om du har en fyrhjulsdriven bil.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Folksams forskare Matteo Rizzi.
Foto: Folksam

Försäkringsbolaget Folksam har undersökt totalt 35 000 olyckor i Sverige och avslöjat myten om att fyrhjulsdrift är säkrare på snö och is än tvåhjulsdrift.

– Vi ser hur andelen fyrhjulsdrift ökar men tekniken ger föraren en falsk säkerhet, säger Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Knappt en tredjedel av alla nya bilar som sålts i år i Sverige hittills i år har fyrhjulsdrift. Och drivning på alla fyra hjulen blir allt vanligare. Suv-trenden betyder att fler får tillgång till fyrhjulsdrift och dåligt vinterväglag bidrar till att bilköparna väljer att betala extra för att få framkomligheten.

Inte sällan säljs också fyrhjulsdriften med argumentet att det är säkrare på vintern att köra med fyrhjulsdrift jämfört med tvåhjulsdrift.

– Vi har märkt att det här blivit en sanning men det fanns ingen forskning på det. Därför bestämde vi oss för att undersöka om det här stämmer, berättar Folksams trafiksäkerhetsforskare Matteo Rizzi.

LÄS MER: 11 begagnade bilar du kan lita på i vinter 

Högre risk i fyrhjulsdriven bil

Folksam tittade på data från 35 000 av polisens olyckrapporter och bearbetade sedan informationen för att gallra bort felkällor och felaktiga jämförelser. Bland de undersökta bilarna fanns samtliga på den svenska försäljningstoppen. Folksam jämförde dels bilar med och utan fyrhjulsdrift men också bilar med inkopplingsbar fyrhjulsdrift med de som hade permanent fyrhjulsdrift. Resultatet av undersökningen är sensationellt.

Statistiken visar att det är en klart högre risk att skadas eller dödas i en olycka i en fyrhjulsdriven bil jämfört med en tvåhjulsdriven bil. Men det är inga tydliga skillnader mellan de olika fyrhjulsdriftteknikerna.

På is och snö ökar fyrhjulsdrift personskadeolyckorna med 20-30%. På torrt och vått väglag är risken lika stor för fyrhjulsdrivna som för tvåhjulsdrivna bilar.

Och när Folksam fortsatte att analysera materialet var det tydligt vad som orsakade den ökade risken.

Betyder inget när man ska bromsa

Fyrhjulsdrivna bilar har en klart bättre framkomlighet än tvåhjulsdrivna bilar på snö och is och de når därmed en högre hastighet. Men fyrhjulsdriften betyder inget alls när bilen ska bromsas in. Och med högre fart vid själva kraschen så blir olyckorna allvarligare för de som reser i en fyrhjulsdriven bil.

– Det var väldigt tydligt att framkomligheten skiljer mellan fyrhjulsdrift och tvåhjulsdrift och att förarna i de fyrhjulsdrivna bilarna har en högre hastighet vid en olycka. Förarna invaggas i en falsk säkerhet och märker kanske inte att det är halt på samma sätt som de som kör en tvåhjulsdriven bil. De saktar inte in och kör för fort, säger Matteo Rizzi.

Betyder det här att Folksam kommer att höja premien för fyrhjulsdrivna bilar?

– Det går inte att säga när den här informationen kommer att påverka våra försäkringar men det är klart att all forskning vi bedriver har som uppgift att förbättra våra försäkringar.

Matteo Rizzi efterlyser någon form av teknik som berättar för föraren vilket grepp det är i vägen. 

– Bilarna kanske i framtiden måste berätta för föraren att det är halt väglag, för det ät tydligt att förarna inte märker det i en fyrhjulsdriven bil. Kanske att vi har fyrhjulsdrift upp till 30 km/tim och sedan något slags stöd eller varningssystem, säger Rizzi.

Folksams färska undersökning ska presenteras på en stor konferens senare i juni. 

JAN-ERIK BERGGREN: Folksam gör trafiknytta på riktigt

LÄS ÄVEN: Smitningar kostar 235 miljoner kronor om året

Annons: