Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 15 okt 2019 07:00

Förslaget: Sänkt fartgräns – 30 km/h i alla städer

Foto: TT NYHETSBYRÅN

En expertgrupp inom Världshälsoorganisationen (WHO) föreslår att införa en maxhastighet på 30 km/h i alla världens städer. 

Förslaget är en del av nio åtgärdspunkter för att kraftigt minska antalet omkomna personer i trafiken världen över.

Under 2018 omkom drygt 1,3 miljoner människor i trafiken världen över. Fler än 100 000 var barn upp till 14 år. Dessa siffror vill man kraftigt sänka. Inom den expertgrupp som Världshälsoorganisationen (WHO, som lyder under FN) satt samman pratas det till och med om att försöka uppnå en halvering med hjälp av nio åtgärdspunkter.

– Om man skulle följa det här skulle man säkert kunna halvera dödligheten i världen. Det kommer också påverka oss i Sverige, säger Claes Tingvall, professor på Chalmers i Göteborg och ordförande för FN:s expertgrupp, till Sveriges Radio Ekot.

En av punkterna är att införa en maxhastighet om 30 km/h i världens alla städer. Det ska ge bättre rörlighet för fotgängare, cyklister och personer som färdas på elskoter. Förslaget förväntas även ge bättre trafikflöde för övrig motortrafik.

Nio åtgärdspunkter

– I allmänhet förbättrar man flödet genom att få en låg jämn hastighet i stället för en ryckig och att man färdas i olika hastigheter, säger Claes Tingvall.

De nio åtgärdspunkterna, som kommer att presenteras på FN:s tredje globala trafiksäkerhetskonferens i Stockholm i februari, sägs även bidra till lägre utsläpp, sänkta kostnader för samhället och bättre folkhälsa.

En annan av punkterna är att myndigheter och företag måste börja fokusera på säkerhet, miljö och klimat vid upphandling av transporter. Exempelvis ska transportföretag som håller hastigheten gynnas.