Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 14 sep 2019 09:30

Förarhjälpmedel minskar risken för kollisioner

Förarhjälpmedel minskar risken för en kollision med upp till 80 procent.

Förarhjälpmedel minskar risken för en kollision med upp till 80 procent.

Foto: SHUTTERSTOCK

En ny undersökning visar att förarhjälpmedel i bilen kan minska risken för kollisioner  

Som vi tidigare har skrivit är det många förare som blir irriterade av sina förarehjälpmedel och i flera fall stänger av dem.

Man bör kanske tänka om i sådana fall. En ny undersökning visar att avancerade förarhjälpmedel kan betydligt minska risken för att råka ut för en kollision.

Undersökningen genomfördes av University of Michigan's transportforskningsinstitut som granskade 3,7 miljoner GM-fordon som producerats mellan 2013 och 2017. Forskarna jämförde sedan krockdata från 10 delstater i USA för att bestämma effektiviteten bland olika säkerhetssystem.

Backhjälpmedel minskar risken mest för kollisioner

Enligt resultaten från undersökningen, minskade autobroms en frontalkrock med 46 procent jämfört med bilar som inte var utrustade med säkerhetsutrustningen. När det kommer till filbyteskollisioner visar det sig att döda-vinkel-varnare minskade risken med 26 att krocka med ett föremål eller fordon, jämfört med bilar som inte hade förarhjälpmedlet.

Även beroende på vilken sorts strålkastare bilen hade kunde risken för en kollision med fotgängare, cyklister och olika djur nattetid minska med 21 procent. 

Den största kraschminskningen sågs med bilar som var utrustade med autobroms som aktiveras när bilen backar. System som också använder backkamera, parkeringsassistent och backvarnare för korsande trafik, samt andra hjälpmedel kunde minska risken för kollisioner med 81 procent.