Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 5 nov 2018 09:27

Fler poliskontroller just nu för att stoppa kriminella

Vid den här insatsveckan kan utlänningskontroller samt slagningar i polisens datasystem göras.

Vid den här insatsveckan kan utlänningskontroller samt slagningar i polisens datasystem göras.

1/2

Foto: LASSE SVENSSON

2/2

Foto: LASSE SVENSSON

Nu pågår en av polisens insatsveckor, vilket innebär fler poliskontroller 5 till 11 november. Fokus är att stoppa brottslingar i fordon.

– En stor del av de kriminella använder sig av vägen för att komma till och ta sig från en brottsplats, berättar Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. 

Allt om Bilar skriver ofta om polisens insatsveckor där fokus för det mesta är att stoppa rattonykterhet eller få ner hastigheterna på de svenska vägarna. I det senare fallet är det inte ovanligt att extra tid läggs på att få tag även på de som kör ”lite för fort” – eftersom det minskar medelhastigheten och därmed också det totala antalet skadade och döda i trafiken (enligt statistik från Transportstyrelsen). Det här är något som brukar engagera svenskarna – vad är viktigast, få stopp på de få som kör väldigt mycket för fort eller de många som kör lite för fort?

Nu är det återigen dags för en insatsvecka för den svenska polisen, men den här gången är det ett fokus som nog nästan alla svenskar kan ställa sig bakom.

Polisens inriktning är mot brott på väg. Med andra ord – få stopp på alla kriminella som förflyttar sig i fordon.

LÄS ÄVEN: Tre rattsurfare nära köra över polis vid trafikolycka 

Flest poliskontroller på europavägar och riksvägar

– En stor del av de kriminella använder sig av vägen för att komma till och ta sig från en brottsplats, berättar Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. Detta sker oftast via huvudvägnätet som gör snabb förflyttning möjlig genom landet.

I huvudsak kommer alltså polisen rikta sitt arbete mot huvudvägnätet – större vägar som europavägar och riksvägar.

Vid poliskontrollerna utförs vid behov utlänningskontroller och ingående slagningar i polisens datasystem. Polisen samarbetar även med interna och externa experter för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

LÄS ÄVEN: Polisen tog fortkörare var tredje minut utanför skola