Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 21 aug 2017 12:06

Felaktiga hastighetsböter i Värnamo – i över ett år

Polisen gjorde inget fel i fartkontrollerna – problemet var bara att hastigheten som var registrerad på vägarna inte stämde med skyltarna.

Polisen gjorde inget fel i fartkontrollerna – problemet var bara att hastigheten som var registrerad på vägarna inte stämde med skyltarna.

1/2

Foto: LASSE SVENSSON

De nya skyltarna som sattes upp våren 2016 i Värnamo kommun visade 40 och 60 km/h. Först nu gäller den hastigheten.

De nya skyltarna som sattes upp våren 2016 i Värnamo kommun visade 40 och 60 km/h. Först nu gäller den hastigheten.

2/2

Foto: JOHAN ARDEFORS / JOHAN ARDEFORS

Polisen i Värnamo kommun har sedan maj 2016 stoppat och bötfällt bilförare på felaktiga grunder. Kommunen hade nämligen inte registrerat de nya hastighetsbegränsningarna.

– Tyvärr missade vi att göra det, säger Conny Eskilson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Våren 2016 beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Värnamo kommun att ändra hastigheten på vissa sträckor i Rydaholm, Bor, Horda, Forsheda och Bredaryd. Det gällde hastighetsgränser som sänktes till 40 eller 60 kilometer i timmen, bland annat vid skolor.

Och från maj 2016 har polisen genomfört hastighetskontroller där och fångat ett antal fortkörare, vilket lett till både böter och indragna körkort.

Men nu visar det sig att det inte gått rätt till. Värnamo kommun tog alltså beslutet, satte upp nya hastighetsskyltar men glömde sedan att registrera ändringen i Transportstyrelsens rikstäckande databas RDT.

Vilket innebar att det fortfarande var de gamla, högre gränserna som gällde.

LÄS ÄVEN: Nu satsar polisen på extra hastighetskontroller 

Polisen har börjat kontakta de bötfällda

– Hastighetsbegränsningarna reglerades i lokala trafikföreskrifter. De börjar gälla när vi publicerar föreskriften i Transportstyrelsens databas. Tyvärr missade vi att göra det, säger Conny Eskilson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Misstaget har omgående lett till agerande från polisen.

– När detta upptäcktes påbörjade vi direkt ett arbete med att gå igenom samtliga underlag från trafikkontroller på aktuella vägsträckor, sedan maj 2016. Vi har börjat ta kontakta de personer som blivit rapporterade enligt de nya hastighetsbestämmelserna, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo.

Hur många personer rör det sig om?

– Ungefär 20 stycken.

Det var ju inte så många ändå, med tanke på att var under ett års tid?

– Nej. Turligt nog var det inte fel i Värnamo tätort, där var det kungjort på rätt sätt.

Hur många fick körkortet indraget?

– Två personer. En körde 86 km/h och den andra 79 km/h, på en väg som var skyltat 40 men där det alltså egentligen var 50. Den som körde 86 km/h hade blivit av med körkortet ändå, men inte den som körde 79, säger Håkan Boberg.

Kan det vara grund för skadeståndskrav?

– Ja, och vi upplyser de som påverkas om allt, bland annat i brev.

Avskrivs alla böter nu, eller räknas de om efter den gamla, högre hastighetsgränsen?

– Det kan vi inte svara på nu. Vi har ställt frågan till åklagaren och det är där den ligger just nu, säger Håkan Boberg.

Det är de lägre hastighetsgränserna som gäller nu i Värnamo kommun – de skyltar som sitter uppe är med andra ord korrekta.

– Vi beklagar att det här har ställt till olägenheter i form av böter eller återkallat körkort. Nu har vi rättat till felet, de nya hastighetsgränserna gäller och vi kommer att se över rutinerna så att det här inte händer igen, säger Conny Eskilson på Värnamo kommuns hemsida.

LÄS ÄVEN: ”Dra in fler körkort för äldre”