Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 22 nov 2017 05:30

Fartkameran drog in över 100 000 på fem timmar

Dansk poliskontroll. Bilen är inte en av de "fotovagnar" som nämns i texten, men den är av samma märke, typ och färg.

Dansk poliskontroll. Bilen är inte en av de "fotovagnar" som nämns i texten, men den är av samma märke, typ och färg.

1/2

Foto: JENS CHRISTIAN

Ett budskap från den danska polisen.

Ett budskap från den danska polisen.

2/2

Foto: Nordsjällands polis

Den danska polisen budgeterar med att deras mobila fartkameror ska dra in 700 miljoner danska kronor per år. Och det ser ut att lyckas.

Häromdagen togs 102 000 danska kronor in i böter av bara en av kamerorna. På bara fem timmar.

Det diskuteras ofta hur fartkamerorna påverkar trafiken i Sverige, men en sak är säker: de drar in mycket pengar till den svenska statskassan.

Men kanske är de ännu mer inkomstbringande i Danmark – för där har polisen satsat hårt på "fotovagnar". Det rör sig om civila polisbilar som får avancerad kamerautrustning installerad och sedan ställs ut och registrerar trafiken.

Först köptes 25 stycken in och sedan 75 till. Dessa 100 har lett till att böter från dessa bilar stigit med 173 procent, mellan 2014 till 2016, skriver Extrabladet. Och budgeten har förändrats därefter – nu ska bilarna dra in 700 miljoner danska kronor under 2017. Det är strax under en miljard svenska kronor.

LÄS ÄVEN: Här är vägen där 19 av 20 kör olagligt

Alla är inte positiva till polisens fotovagnar

Flera kameror har varit med om riktiga rekord-dagar och nu var det dags igen för ett riktig "böteskalas". En kamera drog, enligt Extrabladet, in 102 000 danska kronor på endast fem timmar vid Lyngbyvägen i Gentofte.

2 589 fordon passerade, 102 körde för snabbt och de senare fick 1 000 kronor i böter. Ja, en passade på att köra 148 km/h på vägen där det är 60-gräns. Totalt tio bilister blev av med körkortet.

Målet är förstås att att få de danska bilisterna att hålla hastigheterna. Men de fortsatt många fällda bilisterna talar till viss del emot detta. Och det finns andra som är tveksamma till de tämligen anonyma "fotovagnarna".

– De har en effekt på mycket kort sikt, men på lång sikt förändras inte beteendet. Det är ett slöseri med resurser att fokusera på kontroll och straff om du verkligen vill uppnå beteendeförändringar, säger Sille Krukow, expert på beteendestruktur, till Extrabladet.

LÄS ÄVEN: Här kör flest för fort där du bor – lista län för län

https://twitter.com/NSJPoliti/status/932882989331238912