Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 15 feb 2019 11:04

Farligaste vägarna i sportlovstrafiken

Trafiken blir tung mot de populära skidorterna. Arkivbild.

Trafiken blir tung mot de populära skidorterna. Arkivbild.

1/2

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vasaloppet är en av attraktionerna som många vallfärdar till.

Vasaloppet är en av attraktionerna som många vallfärdar till.

2/2

Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Under sportlovsveckorna ökar trafiken till de populära skidorterna drastiskt. 

Många fordon är dessutom tungt eller fel lastade, vilket ökar olycksrisken ytterligare. 

Här tipsar vi om hur du tar dig fram säkert och varnar för de farliga sträckorna där det blir extra trångt mellan bilarna. 

De två nästkommande veckorna får stora delar av Sveriges skolor sportlov. 

Det innebär att trafiken till fjällen kommer att bli intensiv och att olycksrisken i genomsnitt ökar med 15 procent. Särskilt många tillbud blir det på de tyngst belastade sträckorna mot de populära skidorterna.  

– Många olyckor sker på de större och vältrafikerade vägarna. De kan ge upphov till långa köer och förseningar men sällan riktigt svåra personskador. De olyckor som får allvarligast följder sker oftast på det mindre vägnätet, på icke mötesseparerade vägar med 70–90 km per timme i hastighetsbegränsning, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på branschorganisationen Motormännen.

LÄS MER: 10 bästa bilköpen just nu 

10 gånger högre trafik än normalt

På riksväg 70 från Enköping och på E16 från Gävle mot Dalarna kommer antalet bilister som ska till Idre och Sälen, där Vasaloppet startar, att öka kraftigt. Längs E14 mot Åre och E45 från Karlstad blir det också stor trängsel under skidorternas bytesdagar vid veckosluten. 

Totalt sett uppskattar Motormännen att trafiken i Dalarna, Jämtland och Härjedalen kan bli tio gånger högre än normalt. De varnar därför för att många bilister gör onödiga och farliga omkörningar när köerna ringlar sig långa. Men olycksrisken ökar inte enbart på grund av det högre antalet bilar, utan också för att många kommer att befinna sig på vägar med bristande standard och för att fler resenärer finns i varje fordon. 

– Tänk på att använda bilbältet, vara utvilad och ha gott om tid när du ger dig ut i sportlovstrafiken. Välj mötesseparerade vägar där det går, håll hastighetsgränserna och avstånd till andra bilar. Se till att ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägar. Kontrollera att alla lampor fungerar, se över torkarbladen och fyll på spolarvätska, säger Heléne Lilja.

LÄS MER: 18 bilgrejer äldre minns – men som unga inte fattar