Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 20 dec 2017 17:00

Farligaste vägarna i jul – sträckor du ska se upp med

Nu är årets största trafikhelg här.

Nu är årets största trafikhelg här.

Foto: Mikael Berglund

Årets största trafikhelg är här. 

På fredagen väntas den stora resdagen äga rum när uppskattningsvis två miljoner svenskar ger sig ut på vägarna för att ta sig till nära och kära.

– Det finns vägar som säkerhetsmässigt är bättre än andra, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. 

Här får du de bästa tipsen och råden inför jultrafiken. 

Hur många svenskar som ger sig ut i trafiken under julhelgen är svårt att svara på. Men tidigare siffror från riksorganisationen Motormännen gör gällande att det rör sig om cirka två miljoner människor. 

Julhelgen är därmed en av de mest intensiva trafikhelgerna på året – och således blir risken för olyckor större. 

Enligt statistik från Transportstyrelsen omkom sex personer i trafikolyckor mellan 22 och 26 december förra året – den högsta siffran sedan 2009. Under samma period inträffade 224 trafikolyckor som resulterade i personskador. 

– Det finns vissa vägar som man kan välja som säkerhetsmässigt är bättre än andra. Vilka man ska undvika är en betydligt svårare fråga eftersom det är så många osäkerhetsfaktorer som avgör om den är osäker eller inte, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. 

Trafikintensiva vägar under jul och nyår.

Foto: Trafikverket
LÄS MER: Så klarar du snökaoset allra bäst – 7 viktiga tips

Bästa tipsen och råden inför jultrafiken 2017

I och med att julafton infaller på en söndag väntas den stora resdagen äga rum på fredagen. Antalet tågbokningar indikerar detsamma. 

– Det som skiljer jultrafiken från en vanlig arbetsvardag är att rusningstrafiken brukar ligga mitt på dagen och inte tidigt på morgonen respektive sent på eftermiddagen. I storstadsområden brukar det ske någonstans mellan tio och elva på förmiddagen, säger Bengt Olsson. 

Trafikverket råder bilförare att välja mötesfria vägar. Även 2+1-vägar anses säkrare än mötesvägar. Det kan också vara en god idé att välja vägar med flera trafikkameror då hastigheten tenderar att sjunka på dessa vägar. 

 

Vägar med trafiksäkerhetskameror.

Foto: Trafikverket

– Det är också viktigt att verkligen vara utvilad och inte stressa i väg. Då riskerar du att ta tokiga beslut, så se till att sänka ditt eget tempo, säger Bengt Olsson som också påpekar vikten av att anpassa farten efter underlaget:

– Om det händer någonting med väderleken så kan det oftast vara väldigt lokalt och skilja på bara ett par hundra meter, säger Bengt Olsson.


LÄS MER:
Då kommer plogbilen till din gata

Vägarna du ska undvika i jul 2017

Från mälardalen och norrut mot dalafjällen och upp till Jämtlandsområdet väntas trafiken vara intensiv under julhelgen. Även E45 från Göteborg och upp mot Karlstad, riksväg 50 och 70 norr om Mälaren och E4 norrut förbi Gävle och upp mot Sundsvall väntas bli hårt trafikerade under julhelgen. 

 

Mötesfria vägar.

Foto: Trafikverket

– Sen har du också E22 som går från Norrköping och ner mot Kalmar och Ölandsbron, samt den västra sidan av Sydsverige. Även E20 mellan Stockholm och Göteborg och E6 längs Västkusten är rätt hårt trafikerad under den här perioden. Men där gör storleken på vägen att de ofta klarar sig ganska väl, säger Bengt Olsson.