Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 maj 2018 17:00

Expertens knep: Så parkerar du rätt i stan

Pia Ketonen jobbar nu som konsult, med trafikplanering och med utbildning av parkeringsvakter.

Pia Ketonen jobbar nu som konsult, med trafikplanering och med utbildning av parkeringsvakter.

1/2

Foto: Privat

Det är viktigt att du har koll på var du får parkera och inte!

Det är viktigt att du har koll på var du får parkera och inte!

2/2

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Stressigt, svårt att hitta en plats och rädsla för att göra fel. Stämmer det med din bild av att parkera i stan? 

Då ska du fortsätta läsa. Här tipsar parkeringsexperten Pia Ketonen om hur du ska göra för att parkera rätt.

Pia Ketonen har jobbat med parkeringsfrågor sedan 1992. Hon har varit parkeringsvakt i en rad svenska städer i 20 år och arbetar nu som parkeringskonsult, trafikplanerare samt utbildare av parkeringsvakter. Med andra ord är hon en parkeringsexpert, och vilket som är det vanligaste felet folk gör är en lätt fråga att besvara.

– Det absolut vanligaste är att man har betalat för en parkering men tiden gått ut. Det har ofta att göra med att man vill parkera så centralt som möjligt, kan man tänka sig att gå fem-sju minuter finns det ofta parkeringsplatser där man får stå längre eller billigare, säger Pia Ketonen.

Vilket är det allvarligaste parkeringsfelet man kan göra?

– Att försvåra framkomligheten och säkerheten. Till exempel stå så att man blockerar för en ambulans att komma fram. Ett annat allvarligt fel är att ta platser som är avsedda för rörelsehindrade. Det är ofta en hög avgift för det eftersom kommunerna anser att det är ett allvarligt fel.

”Parkeringsvakterna ska ha en human inställning”

Det är kommunerna som utifrån trafikförordningen bestämmer vad som gäller, alltså kan olika regler gälla i olika kommuner. Till exempel väljer vissa kommuner att ha en "toleranstid" på fem eller tio minuter, då en parkeringsvakt inte ska bötfälla en parkör vars biljett har gått ut. Har du en parkeringsbiljett till klockan tre och kommer fem över tre slipper du alltså böter i många kommuner.

– Som parkeringsvakt ska man ha en human inställning och tänka på situationen utifrån en vanlig parkör. Till exempel får man inte parkera närmare en tio meter från ett övergångsställe, men det är inte troligt att du får böter om du står nio och en halv meter ifrån, säger Pia Ketonen.

När det i stället handlar om parkeringsrutor finns det inte lika mycket tolkningsutrymme. Är något hjul utanför rutan så är bilen felparkerad, enligt trafikförordningen.

– Du får inte parkera med något hjul utanför rutan. Det är ofta trångt på parkeringsplatserna i stan så se till att ställ dig ordentligt i rutan, säger Pia Ketonen.

LÄS MER: Guide: Bilpooler och bildelning – så funkar det 

LÄS MER: ”Parkeringsvakt är ett fantastiskt roligt jobb” 

Ett omtalat problem med parkeringar i våra städer är så kallade målvaktsbilar. Enligt Pia Ketonen är det ett mycket utbrett problem.

– Det är väldigt vanligt och orsakar stor skada. Det är mycket pengar som inte kommer in till kommunen och staten. Vi pratar inte om en eller två miljoner, i Malmö hade för några år sedan elva personer skulder på över 80 miljoner. Tänk bara på hur många anställda i exempelvis förskolan det motsvarar.

Enligt siffror från Kronofogden har Sveriges största parkeringssyndare, en 31-årig man, skulder på 56 miljoner kronor från felparkeringar. Regeringen har tillsatt en utredning för att få bukt med problemet.

– Det här är ett regelverk som måste förändras, för att komma åt fuskarna. Det blir färre parkeringsplatser, det blir väldigt tröttsamt för oss parkeringsvakter som skriver lappar på bilar utan att något händer, och det är ett fruktansvärt sätt att utnyttja sina medmänniskor på, säger Pia Ketonen.

LÄS MER: Svenska p-skyltar förvirrar även experter