Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enkla prylen räddar cyklister från att krocka

Så enkelt och så nyttigt.

Teknikföretaget Semcons uppfinning Lifesticker hjälper bilförare att upptäcka cyklister som kommer bakifrån.

Lifeticker klistras på sidobackspegeln.

Cykelbanor och cykeltrafik vid sidan om parkerade bilar är ett stort problem. Många cyklister kör in i öppna dörrar eftersom bilförare och passagerare inte tittat bakåt.

Men nu finns en smart lösning på problemet: Lifesticker. 

LÄS MER: 8 trafikdårar svenskarna avskyr mest

Varnar för cyklister

Det var Duokai Wang från Semcons Shanghaikontor som kom på konceptet till dörrvarnaren i syfte att minska antalet trafikolyckor i världen. Wang presenterade sin idé under en intern tävling.

– En vän till mig blev allvarligt skadad efter att cyklat in i en bildörr som öppnades precis framför honom. Det fick mig att fundera på hur man skulle kunna undvika sådana olyckor med hjälp av smart teknik. Nu har vi en lösning som faktiskt kan göra skillnad, säger Duokai Wang, i ett pressmeddelande från Semcon.

LÄS MER: Totalförbud för mobil bakom ratten – ny lag 1 februari

Ska kosta 20 kronor

Wangs Lifesticker ska kosta så lite som 20 kronor men den kan rädda tiotusentals cyklister från att krocka med bildörrar.

Lifesticker varnar föraren om det närmar sig en cykel bakifrån – en slags enkel dödavinkelvarnare som fungerar även när bilen är avstängd.

– Tack vare solcellerna är tekniken självförsörjande och kräver ingen inkoppling i bilens system, det är bara att klistra på den. En första prototyp finns redan klar och om vi hittar rätt samarbetspartner kan Lifesticker finnas på marknaden redan inom ett år, förklarar Basim Ali, teknikledare på Semcons innovationslabb.

Annons: