Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 7 dec 2018 16:45

En av tio kör fortfarande med sommardäck

Det är snö, is och halka i stora delar av landet. 

Då är det lag på att använda vinterdäck. Men 10 procent av de svenska bilisterna har ännu inte gjort hjulskiftet, enligt en undersökning från Autobutler.

– När vi gör bilägare uppmärksamma på problemet är det dessvärre många som väljer att köra vidare med sommardäck, säger Jan Sturm, analyschef på företaget.

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. 

SMHI har gått ut med flera vädervarningar de senaste veckorna, men ändå finns det ett stort antal bilister som av en eller annan anledning inte gjort hjulskiftet. 

Enligt en undersökning från verkstadsportalen Autobutler, som frågat 3 000 bilägare i olika delar av Sverige, är det fortfarande 10 procent som fortfarande har sommardäcken på.

– Vi ser många bilar på verkstaden som inte har bytt till vinterdäck - och vår undersökning bekräftar tyvärr att det finns bilägare i Sverige som struntar i att byta till vinterdäck. När vi gör bilägare uppmärksamma på problemet är det dessvärre många som väljer att köra vidare med sommardäck eftersom risken att bli stannad av polisen är liten, säger Jan Sturm. 

LÄS MER: Här är årets bästa vinterdäck  

Sommardäcken livsfarliga i kylan

Att köra med sommardäck så här års kan vara livsfarligt, inte bara på grund av snö och is, utan också på grund av kylan i sig. 

– Sommardäck blir hårdare av kyla och vinterväglag, och då kan däcken förlora sina absolut viktigaste egenskaper. Sommardäck är alltså livsfarliga att köra med just nu, säger Jan Sturm.

Men i jämfört med Danmark är svenskarna ändå ordentliga. Där är det 30 procent av bilisterna som inte har bytt däck. 

LÄS MER: Däckbyte – här är alla datum och regler som gäller